U Spačvi počela druga od četiri obuke za vođe grupa granične policije

Slika /02_vijesti/2020/06/IMG_8591.JPG

Praktičnu obuku za graničnu policiju po Frontexovim standardima proći će još 24 policijska službenika

Nakon uspješno provedene prve obuke, u Spačvi je započela druga obuka za policijske službenike za zaštitu državne granice. Obuci nastaloj u sklopu suradnje Policijske akademije i Uprave za granicu cilj je osposobiti policijske službenike za nadzor i zaštitu državne granice po Frontexovim standardima, te time pokazati i poduprijeti najbolju praksu vezanu za obavljanje poslova granične policije u segmentu zaštite državne granice i kompenzacijskih mjera.

Znanja, vještine i kompetencije te ishodi učenja u skladu su s kvalifikacijskim okvirom vezanim za poslove granične policije i odgovaraju razinama 4 i 5 prema Frontexovim standardima, a obuku provode certificirani Frontexovi treneri – Mirjana Abramović, Krešimir Kaniža i Aleksandar Čubrilo – uz potporu Ivane Herceg, Tomislava Bašteka, Roberta Kralja, Nikole Slameka i Denisa Kušnjačića.

Trodnevnu obuku većinom čine praktične situacijske vježbe, a cilj je da polaznici kroz simulacije stvarnih situacija s terena osvijeste dobre i loše strane svojih postupaka, osobito u postupanjima s ranjivim skupinama. Vježbe, među ostalim, predviđaju i uključivanje službenog psa za graničnu kontrolu, pa u obuci sudjeluje vodič službenog psa PGP-a Tovarnik Blaž Jakšić.

„Radi se o situacijskim vježbama zbog čega je uključen veći broj djelatnika, trenera, predavača, instruktora i markiranata, stoga smo ovdje uključili i više policijskih uprava, a prioritet je obuke učiti jedni od drugih te kasnije, na terenu, primijeniti najbolji model obuke i rada“, istaknula je Mirjana Abramović te naglasila kako je timski rad jedini dobar smjer, ne samo u obuci već i u svakodnevnom radu i životu. „Tu smo za sve naše mlade kolege, ispred mene danas sjede iskusni policajci i moja je čast raditi ova tri dana s vama te vjerujem da ćemo svi, koliko god znanja već imali, naučiti još više“, dodala je te posebno zahvalila mladoj kolegici Nataliji Jovan, koja je ove godine nezamjenjivi dio tima u sklopu provedbe Frontexovih obuka.

Otvorenju je prisustvovala Kristina Ciprić, nacionalna koordinatorica za obuku iz Uprave za granicu, koja je naglasila kako je obuka prigoda za povezivanje vođa grupa te razmjenu iskustava, znanja i kompetencija, što je jedan od preduvjeta unaprjeđenja koordinacije na terenu i učinkovite zaštite vanjske granice Europske unije.
 

Stranica