U Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“ završeno 13 Frontexovih godišnjih obuka stalnih snaga kategorije 1

Policijska akademija lider Frontexovih godišnjih obuka

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ najaktivnija je partnerska akademija Frontexa a u čijoj se organizaciji u Smještajno-obučnom centru granične policije “Spačva” te na  streljani u Ceriću aktivno provode obuke stalnih snaga kategorije 1. Obuku su dosad završila 457 službenika Frontexa.

Do kraja 2023. godine u Hrvatskoj je planirano održavanje još šest iteracija stalnih snaga kategorije 1, Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) pod nazivom „Annual training on the Use of Force for the statutory staff of the Standing Corps Cat 1“.

Tijekom jedne obuke u trajanju od pet dana polaznicima se testira tjelesna spremnost, rukovanje vatrenim oružjem, te se obučavaju i testiraju za korištenje prve pomoći. Prvi dan obuke započinje testiranjem fizičke spremnosti polaznika na stadionu HNK Cibalia u Vinkovcima. Sljedeća tri dana obuka se nastavlja sa obučavanjem i testiranjem polaznika po grupama (rukovanje vatrenim oružjem, zatim taktika uporabe sredstava prisile i pregled osoba, vozila i prostorija, kao i korištenje prve pomoći). Posljednji dan  provodi se vrednovanje kroz simulacijske vježbe, u kojima polaznici demonstriraju primjenu znanja i vještina u realnim situacijama.

Predstavnik Frontexa Hrvoje Marić izrazio je hrvatskoj Policijskoj akademiji zahvalnost u svoje ime, ali i u ime Frontexa, posebno istaknuvši zadovoljstvo organizacijom i gostoprimstvom te čast što je Hrvatska bila domaćin ovih godišnjih testiranja za graničnu stražu za svih trinaest iteracija koje su se ove godine održale u Spačvi a koje su veoma zahtjevne.

Frontex u potpunosti pokriva ovu i ostale vrste obuka čime se u isto vrijeme unaprijeđuje i obnavlja oprema za rad i učenje novih generacija policijskih službenika RH te zaposlenika Frontexa.

Osim Policijske akademije, u organizaciju i provedbu ovog projekta uključeni su i službenici Smještajno-obučnog centra granične policije „Spačva“, PGP Bajakovo, PGP Vrbanja te Interventne jedinice Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Pisane vijesti