U Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“ u tijeku je dvanaesta Frontexova godišnja obuka stalnih snaga kategorije 1

Policijska akademija "Prvi hrvatski redarstvenik" je u lipnju domaćin tri iteracije Frontexove obuke

U tijeku je dvanaesta iteracija obuke stalnih snaga kategorije 1, Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) pod nazivom „Annual training on the Use of Force for the statutory staff of the Standing Corps Cat 1“.

Tijekom lipnja kroz tri tjedna u Smještajno-obučnom centru granične policije “Spačva” te na streljani u Ceriću provode se obuke stalnih snaga kategorije 1. Ove godine obuku su završila 414 službenika Frontexa. Tijekom jedne obuke u trajanju od pet dana polaznicima se testira tjelesna spremnost, rukovanje vatrenim oružjem, te se obučavaju i testiraju za korištenje prve pomoći.

Prvi dan obuke započinje testiranjem fizičke spremnosti polaznika na stadionu HNK Cibalia u Vinkovcima. Sljedeća tri dana obuka se nastavlja sa obučavanjem i testiranjem polaznika po grupama. Polaznici prolaze obuku rukovanja vatrenim oružjem, pravila kretanja kao i stavove vezane za uporabu vatrenog oružja, zatim taktike uporabe sredstava prisile i pregled osoba, vozila i prostorija, kao i korištenje prve pomoći u situacijama teških ozljeda te pružanje pomoći kod manjih ozljeđivanja koje nisu opasne po život.

Posljednji dan provodi se vrednovanje kroz simulacijske vježbe, u kojima polaznici demonstriraju primjenu znanja i vještina u realnim situacijama.

Predstavnik Frontexa Giedrius Bakša izrazio je hrvatskoj Policijskoj akademiji zahvalnost u svoje ime, ali i u ime Frontexa, posebno istaknuvši zadovoljstvo trenera i polaznika organizacijom i potporom za svih dvanaest iteracija koje su se ove godine održale u Spačvi a koje su organizacijski veoma zahtjevne. Frontex u potpunosti pokriva ovu i ostale vrste obuka čime se u isto vrijeme unaprijeđuje i obnavlja oprema za rad i učenje novih generacija policijskih službenika RH te zaposlenika Frontexa.

Osim Policijske akademije, u organizaciju i provedbu ovog projekta uključeni su i službenici Smještajno-obučnog centra granične policije „Spačva“, PGP Bajakovo, PGP Vrbanja te Interventne jedinice Policijske uprave vukovarsko-srijemske.


Pisane vijesti