U sklopu suradnje Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ i Frontexa nabavljena vrijedna oprema za Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa

Novi uređaj omogućuje brzu i učinkovitu obuku većeg broja pasa u kratkom vremenu 

Dana 25. i 26. svibnja 2023. na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“, u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa održana je prezentacija rada novonabavljenog elektroničkog uređaja Detection Dog Trainig System (DDTS) za potrebe obuke i školovanja službenih pasa. Prezentacija se sastojala od teorijskog i praktičnog rada sa službenim psima, i mladima i starijima, već školovanima.

Uređaj DDTS inovacija je njemačke tvrtke Kynoscience, čiji je začetnik policijski službenik Hans Ebbers iz odjela za osiguranja javnih okupljanja njemačke pokrajinske policije u Münsteru. Hans Ebbers bivši je pripadnik njemačkih specijalnih policijskih snaga, bivši sudac za rad službenih pasa njemačke specijalne policije u Sjevernoj Rajni – Vestfaliji, kao i vodič službenih pasa napadačke namjene i pasa za detekciju eksploziva. Dokazao se u višegodišnjem radu službenih i sportskih pasa, održavajući seminare, edukacije i treninge službenih pasa u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Australiji, Novom Zelandu, Švedskoj, Kini, Finskoj, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Uređaj, među ostalima, koriste bavarska policija, talijanski karabinjeri, njemačka vojna škola, policija Ruande te mnoga medicinska sveučilišta i privatne tvrtke u Kanadi, Švicarskoj, Mađarskoj i Francuskoj.

Radi se o potpuno automatiziranom sustavu obuke koji omogućava brzo kondicioniranje i razlikovanje mirisa, brzo uvjetovanje ponašanja indikacije, maksimalnu standardizaciju školovanja te brzu i učinkovitu obuku većeg broja pasa u kratkom vremenu. Sustavom se također omogućuje izravno prikupljanje podataka za protokole obuke i testiranja, širok raspon parametara za prikupljanje, pohranjivanje i analiza podataka prikupljenih tijekom treninga te pouzdanost prepoznavanja ciljanih mirisa i odvraćanja pažnje od ometajućih mirisa.

Ova oprema vrijedna je 26.500 eura i u potpunosti je nabavljena iz sredstava Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontexa), za potrebe školovanja u Centru kao i održavanja budućih radionica Frontexa za vodiče službenih pasa i službene pse koje će se održavati u Hrvatskoj. Dio je to šireg jačanja kapaciteta koje Policijska akademija provodi uz pomoć Frontexa, kojem je jedna od najaktivnijih partnerskih akademija. U sklopu te suradnje Policijska akademija ove je godine organizirala i provela 10 međunarodnih obuka za Frontexove stalne snage, a za potrebe provođenja obuka nabavljena je i brojna oprema te su uređeni prostori za obuku. Policijska akademija tako sada raspolaže dodatnom informatičkom opremom u vrijednosti većoj od 150.000,00 eura, a sportska dvorana u Smještajno-obučnom centru Spačva te teretana na otvorenom na Policijskoj akademiji opremljene su spravama za vježbanje u vrijednosti većoj 150.000,00 eura.

Nabavkom ovog posljednjeg, DDTS uređaja Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ i Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa stali su uz bok policijama koje posjeduju najinovativniju opremu u dijelu školovanja službenih pasa i jedini su u jugoistočnom dijelu Europe koji raspolažu ovakvim uređajem.

Stranica