​Video: U sklopu Dana medijske pismenosti održan prvi webinar Policijske akademije

Epidemija i potres u Zagrebu potaknule su na internetu i društvenim mrežama širenje brojnih neprovjerenih informacija, dezinformacija i teorija zavjere te upitnih zdravstvenih savjeta i uputa stručnjaka

Policijska akademija je danas 8. travnja organizirala webinar na temu "Širenje lažnih vijesti u krizama i kako ih prepoznati" koji se održao u sklopu 3. Dana medijske pismenosti koji se ove godine zbog mjera sprečavanja širenja zaraze novim koronavirusom održavaju na daljinu. Prvi je to put da su webinar organizirali djelatnici Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost koji su zaduženi i za sustav učenja na daljinu Policijske akademije e-obrazovanje. Webinar je održan korištenjem usluge YouTube live, a snimljen u e-učionici Policijske akademije.
 
Ana Marija Dunaj, predavač na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, govorila je o važnosti medijske pismenosti jer je sve veća potreba za razlučivanjem između pouzdanih i nepouzdanih informacija što zahtjeva znanje i pristup odgovarajućim alatima za provjeru činjenica.
 
Krize epidemija novog koronavirusa i potres u Zagrebu potaknule su na internetu i društvenim mrežama širenje brojnih neprovjerenih informacija, dezinformacija i teorija zavjere te upitnih zdravstvenih savjeta i uputa stručnjaka. Lažne vijesti šire se brže i lakše od ovog virusa, a jednako su opasne. Svjetska zdravstvena organizacija je epidemiju koronavirusom proglasila prvom infodemijom u ljudskoj povijesti!

Ana Marija Dunaj je istaknula kako je za prepoznavanje lažnih vijesti ključno kritičko vrednovanje izvora na internetu, odnosno provjeravanje tko stoji iza neke informacije. To svakako treba uzeti u obzir prije nego što povjerujemo u neku novu informaciju i osobito prije nego što je odlučimo lajkati ili podijeliti, ili čak primijeniti.

Istaknuto je kako je posebno važno u vrijeme krize informirati se iz relevantnih izvora, a kada se govori o epidemiji širenja koronavirusa to su prije svega internetske stranice Ravnateljstva civilne zaštite (civilna-zastita.gov.hr), Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr), Službena stranica Vlade RH za pravodobne I točne informacije Koronavirus.hr (www.koronavirus.hr).
 
Dani medijske pismenosti održavaju se od 2018. godine u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj. Cilj je osvijestiti javnost o važnosti kritičkog vrednovanja sadržaja u medijima jer se medijska pismenost smatra najvažnijim oblikom pismenosti u 21. stoljeću. U okviru Dana medijske pismenosti organiziraju se razni događaji u cijeloj Hrvatskoj poput predavanja, radionica, no s obzirom na epidemiološku situaciju, Agencija je pozvala da se događaji održe na daljinu, čemu se Policijska akademija odazvala. 
 
Snimku webinara možete pogledati na YouTube kanalu e-obrazovanju Policijske akademije
 

Stranica