U Ronilačkom centru Mali Lošinj otvorena teretana

Projekt je realiziran u suradnji Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, Zapovjedništva za intervencije i Ureda glavnog ravnatelja policije, te uz financijsku potporu Frontexa

U Ronilačkom centru Mali Lošinj danas je otvorena novouređena teretana, a svečanom otvorenju prisustvovali su zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije Vedran Augustinović, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, zapovjednik Ronilačkog centra Mali Lošinj Kristijan Tahtler te načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić i njegova zamjenica Mirjana Abramović.

Projekt, koji je započeo u travnju 2023. godine, realiziran je u sklopu suradnje Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, Zapovjedništva za intervencije i Ureda glavnog ravnatelja policije, te uz financijsku potporu Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex). „Cilj je Policijske akademije aktivno podupirati policijsko obrazovanje na svim razinama i svim linijama rada, diljem Hrvatske“, napomenuo je načelnik Ćelić na otvorenju teretane, dodavši kako je upravo stoga iznimno zadovoljan rezultatima ove suradnje sa Zapovjedništvom za intervencije i Uredom glavnog ravnatelja policije.

U skladu s dugoročnim ciljem postupne transformacije Ronilačkog centra Mali Lošinj u obučni centar za ronioce na europskoj razini, projekt će osigurati dodatne sportske sadržaje sudionicima budućih nacionalnih i međunarodnih obuka. Zapovjednik Augustinović stoga je zahvalio Policijskoj akademiji na inicijativi i uspješnoj suradnji.
Teretana Ronilačkog centra Mali Lošinj opremljena je širokim spektrom rekvizita za vježbanje čija je namjena usmjerena na poboljšanje motoričko-funkcionalnih sposobnosti. Oprema je dizajnirana tako da podržava raznovrsne treninge, od kardiovaskularnih vježbi koje povećavaju izdržljivost i potiču zdravlje srca do treninga snage koji su ključni za razvoj mišićne mase i snage. Takav pristup omogućava korisnicima da unaprijede svoju izdržljivost i kardiorespiratornu efikasnost, elemente koji su od iznimne važnosti za duge i zahtjevne ronilačke misije, kao i za opću tjelesnu pripremu.

Osim toga, teretana uključuje posebno dizajnirane prostore koji su prilagođeni specifičnim vrstama treninga. Dio teretane obložen je kvalitetnim podnim oblogama koje pružaju odgovarajuću potporu i sigurnost prilikom izvođenja raznih vježbi, uključujući vježbe snage i vježbe istezanja. Dodatni prostor obložen tatami strunjačama i opremljen boksačkim vrećama namijenjen je treningu borilačkih vještina, pružajući idealne uvjete za prakticiranje tehnika, povećanje agilnosti i učenje samoobrane. Ovaj segment teretane posebno je važan jer omogućava polaznicima da razviju vještine koje su primjenjive ne samo u sportskom kontekstu već i u profesionalnim situacijama koje zahtijevaju visoku razinu fizičke pripremljenosti i samokontrole.

Kroz kombinaciju opremljenosti za razvoj funkcionalnih, motoričkih sposobnosti i unaprjeđenje borilačke vještine, teretana Ronilačkog centra Mali Lošinj postavlja temelje za holistički pristup motoričko-funkcionalnoj pripremi. Ovime se osigurava da sudionici obuka imaju pristup svim potrebnim resursima za razvoj i održavanje visokog nivoa motoričkih i funkcionalnih sposobnosti.

Zamjenik Barić i načelnik Ćelić podsjetili su kako je sport jedan od prioriteta u policiji jer je dobra psihofizička sprema od neprocjenjive važnosti za izvršavanje zahtjevnih zadaća postavljenih pred policijske službenike u profesionalnom okruženju. Novouređena teretana u Ronilačkom centru Mali Lošinj, dodali su, još je jedan od koraka u smjeru razvoja i unaprjeđenja sporta u policiji.

Treba napomenuti kako je teretana uređena i opremljena uz financijsku potporu Frontexa, s kojim Policijska akademija vrlo uspješno surađuje te je tijekom protekle godine u Hrvatskoj u sklopu te suradnje organizirano i provedeno više od 40 obuka.

Pisane vijesti