U Ravnateljstvu policije otvoren bilateralni projekt za prevenciju kriminaliteta

Slika topvijesti/2012/rujan/01_11_09_f.jpg


Europska unija financira ovaj projekt s 200,000 € kroz osam mjeseci, a krajnji cilj obje strane (Savezne Republike Njemačke kao države članice Unije te Republike Hrvatske kao države korisnice) je jačanje kapaciteta Ministarstva kod prevencije kriminaliteta i usklađivanje sa europskim standardima kao i prijenos iskustava na tom području između dvije Republike. Ovo su ključne informacije o  „Jačanju kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova za prevenciju kriminaliteta“, twininng light programu koji se financira kroz EU IPA 2008 program za Republiku Hrvatsku.

Danas je u Ravnateljstvu policije bilo svečano otvaranje projekta kojeg je Ministru i ostalim uzvanicima  predstavio Josachim Schenider ispred policije Savezne Republike Njemačke. Ministar Ostojić izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem  na otvorenju projekata koji će unaprijediti rad policije. S obzirom na skorašnje članstvo naše zemlje u Uniji, postizanje europskog standarda predstavlja cilj daljnjeg rada same policije. Činjenica je da je za partnera izabrana policija europske zemlje visoke kulture prevencije predstavlja dodatnu priliku za jačanje dugogodišnje bilateralne suradnje između Njemačke i Hrvatske.Ekselencija Hans Peter Annen, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj rekao je okupljenima da se projekt temelji na dugogodišnjoj suradnji sa njemačkom saveznom pokrajinom Baden – Würtemberg. Za Republiku Hrvatsku izjavio je da je dobro obučen partner u projektu, a razmjena iskustava obavlja se na visokom nivou. Partneri se sastaju i zajedno rade na dugoročnim ciljevima, a to je jedini način koji može dati dobre rezultate.

Josip Schneider , voditelj projekta države članice (Europske unije), predstavio je  aktivnosti  ovog twinning light projekta dok su očekivani rezultati u osam mjeseci ili 152 radna dana te 18 aktivnosti i 25 mjera: analiza postojeće organizacijske strukture i prakse prevencije kriminaliteta u MUP-u te izrada preporuka za unaprjeđenje rada sustava prevencije kriminaliteta. Zatim, izraditi će se i priručnik za provedbu aktivnosti, programa i projekata na području prevencije kriminaliteta. Izraditi će se i plan te program izobrazbe i radni materijali za policijske službenike kao i prijedlog curriculuma prevencije kriminaliteta za Policijsku akademiju te jačanje samih kapaciteta Ministartstva na području spomenute prevencije kroz ciljanu edukaciju policijskih službenika i predavača na Policijskoj akademiji.

Na svečanom otvaranju bili su i prvi savjetnik o šef Odjela za provedbu projekata Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, Luigi Mario Barile; Gerhard Klotter, zamjenik predsjednika policije Baden-Würtemberga te Mato Blažanović kao voditelj projekta države korisnice. 



Stranica