U posjetu Policijskoj akademiji boravio je Arturo Venegas, glavni zamjenik direktora ICITAP-a Ministarstva pravosuđa SAD-a

Kroz zajednički obrazovni programa „Partnerstvo za obrazovanje – Partnership for Education“, od 2013. godine, provedeno 42 obrazovna modula i educirano više od 900 policijskih službenika, državnih odvjetnika i predstavnika drugi agencija za provedbu zakona iz zemalja JI Europe

U posjetu Policijskoj akademiji, danas, 4. travnja 2022. godine boravio je Arturo Venegas, glavni zamjenik direktora ICITAP-a Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih američkih Država te predstavnici Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

Posjet je organiziran u sklopu američko-hrvatskog foruma i povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj o suradnji u provedbi programa „Partnerstvo za obrazovanje“.

Na početku posjeta dr.sc. Davorka Marinjak, načelnica Policijske akademije izvijestila je glavnog zamjenika direktora ICITAP-a  Venegasa o izvrsnoj suradnji koju Policijska akademije ima s Veleposlanstvo SAD-a u RH, prvenstvenom Uredom ICITPA-a.

Istaknula je kako je kroz zajednički obrazovni programa „Partnerstvo za obrazovanje – Partnership for Education“, od 2013. godine, provedeno 42 obrazovna modula i educirano više od 900 policijskih službenika, državnih odvjetnika i predstavnika drugi agencija za provedbu zakona iz zemalja JI Europe. Zahvalila je i na nizu donacija koje su realizirane putem Ureda ICITAP-a: projekt obnove 2. kata III. Paviljona, opremanje teretane na Policijskoj akademiji te uspostave učionice za borbu protiv kibernetičkog kriminaliteta. Posebno je zahvalila što je američka strana prepoznala Policijsku akademiju kao edukacijskog lidera u regiji i pouzdanog partnera.

Glavni zamjenik direktora ICITAP-a Arturo Venergas zahvalio je Policijskoj akademiji na značajnoj ulozi i doprinosu u provođenju programa „Partnerstvo za obrazovanje – Partnership for Education“. Istaknu je kako je riječ o jedinstvenom programu ICITAP-a na globalnoj razini, jednom od najuspješnijih programa koji se ne provodi nigdje u svijetu. Uvažavajući uspjeh ovog obrazovnog programa, ICITAP će sličan model predložiti svojim Uredima širom svijetu.

Sastanak je iskorišten i za razmjenu informacija vezanih za obrazovanje policijskih službenika, prednosti obrazovanja u digitalnom okruženju i koristi koje donose platforme za e-obrazovanje.

 Na kraju posjeta američka strana obišla je prostore koji su opremljeni i renovirani donacijama.
***
 
O programu „Partnerstvo za obrazovanje – Partnership for Education

Program „Partnership for Education“ zajednički je projekt Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj (ureda ICITAP-a) i MUP-a, koji je započeo u ožujku 2013. godine.
 
Program ima za cilj ojačati regionalnu policijsku, ali i državnoodvjetničku suradnju, koristeći hrvatska iskustva u ispunjavanju kriterija za pristupanje Europskoj uniji, poboljšati razmjenu informacija i iskustava te stvoriti neformalnu regionalnu mrežu stručnjaka u području borbe protiv organiziranog kriminaliteta, korupcije i terorizma iz zemalja jugoistočne Europe: Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.
 
Od početka provođenja programa provedeno je ukupno 42 modula/obuke i educirano je 905 policijskih službenika, državnih odvjetnika i drugih predstavnika agencija i institucija za provedbu zakona u zemljama regije.
 
O uspješnosti i održivosti programa „Partnerstvo za obrazovanje - Partnership for Education“ najbolje govore podaci koje je Ured ICITAP-a prikupio od država sudionica programa, a koje se mjere nizom uspješno provedenih kriminalističkih istraživanja u području suzbijanja kriminaliteta droga, gospodarskog kriminaliteta, krijumčarenja i trgovanja ljudima, kibernetičkog kriminaliteta, kako na nacionalnoj, tako i na transnacionalnoj razini.

Stranica