U Policijskoj akademiji “Prvi hrvatski redarstvenik“ održane 10. ljetne igre Specijalne olimpijade Hrvatske

Prisega sportaša Specijalne olimpijade glasi: „Dopustite mi da pobijedim, ako ne uspijem pomozite mi da budem hrabar u svome pokušaju“

Tijekom vikenda 7. i 8. listopada u Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ održane su 10. ljetne igre Specijalne olimpijade Hrvatske.

I ove je godine Policijska akademija bila domaćin sportašima Specijalne olimpijade Hrvatske i partner u organizaciji ovog najvažnijeg sportskog događanja za sportaše s intelektualnim teškoćama.

U ovom velikom sportskom događaju sudjelovalo je stotinjak sportašica i sportaša u 18 natjecateljskih ekipa iz cijele Hrvatske. Uoči samog otvorenja igara kao znak potpore sportašima upaljena je baklja koja simbolizira olimpijski plamen.

Polaznice i polaznici Policijske škole zajedno sa sportašicama i sportašima predali su je predsjedniku Specijalne olimpijade Hrvatske gospodinu Denisu Sušcu kao znak suradnje i potpore koju Ministarstvo unutarnjih poslova pruža Specijalnoj olimpijadi Hrvatske.

Predsjednik Specijalne olimpijade Hrvatske zahvalio je Ministarstvu unutarnjih poslova i Policijskoj akademiji, a posebno Policijskoj školi „Josip Jović“ i njezinim učenicima i polaznicima na dugogodišnjoj suradnji i potpori u organiziranju i održavanju brojnih sportskih događanja. Partnerstvo i suradnja u promicanju inkluzije i prihvaćanja osoba s intelektualnim teškoćama u društvenoj zajednici znače mnogo za otvaranje i širenje mogućnosti kvalitetnijeg načina života u odnosu na teškoće s kojima se svakodnevno susreću.

U ime načelnika Policijske akademije i načelnika Policijske škole, koordinatorica nacionalnog The Law Enforcement Torch Run programa policijska službenica Maja Krajcar pozdravila je sve sudionike i  zahvalila Specijalnoj olimpijadi Hrvatske, njezinom predsjedniku gospodinu Denisu Sušcu i svim suradnicima što su prepoznali Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Policijsku akademiju kao prijatelje i partnere te im iskazali čast da budu partneri u organizaciji ovogodišnjih ljetnih igara.

Posebno je istakla osjećaj ponosa što kroz ovu suradnju možemo pokazati i isticati vrijednosti prijateljstva, podrške, zahvalnosti i poštovanja prema radu Specijalne olimpijade Hrvatske te proglasila 10. ljetne igre otvorenima.
Prisegu sportaša Specijalne olimpijade ove je godine u ime svih sudionika položio Nedeljko Đurđević iz Centra za odgoj i obrazovanje „Rudolf Steiner“ Daruvar.

Specijalna olimpijada Hrvatske nacionalni je sportski savez koji se bavi provođenjem specifičnih sportsko – rekreativnih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama prema načelima i pravilima međunarodne organizacije Specijalne olimpijade (eng. Special Olympics International) i propisa Republike Hrvatske koji uređuju pitanja sporta osoba s intelektualnim teškoćama. Osnovana je 22. travnja 1992. godine pod nazivom Specijalna olimpijada Hrvatske.

Suradnjom sa Specijalnom olimpijadom Hrvatske Ministarstvo unutarnjih poslova promiče svijest o potrebi uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u zajednicu i njihovog prihvaćanja kao ravnopravnih članova društva. Partnerstvo sportaša Specijalne olimpijade i policijskih službenika te polaznika i učenika Policijske škole potiče afirmaciju osoba s intelektualnim teškoćama kroz sport, ističe njihove mogućnosti i snagu volje te stvara nova prijateljstva.

Kod budućih policijskih službenika, polaznika Policijske škole razvija se empatija i socijalna osjetljivost prema najranjivijim društvenim skupinama, tolerancija i prihvaćanje različitosti. Kod sportaša Specijalne olimpijade, za razliku od drugih natjecatelja, pobjeda nije na prvome mjestu već je to prijateljstvo, briga za drugoga, međusobna podrška i zahvalnost.

Hrvatska policija članica je najvećeg međunarodnog humanitarnog udruženja koje čini gotovo 50 policijskih organizacija iz cijeloga svijeta. To udruženje pod nazivom The Law Enforcement Torch Run for Special Olympics promiče ciljeve Specijalne olimpijade noseći olimpijski plamen – kao simbol nade i potpore svim sportašima s intelektualnim teškoćama.

The Law Enforcement Torch Run osnovan je 1981. godine, a hrvatska policija dio je programa od 2014. godine. Olimpijski plamen policijski službenici nose na svim državnim natjecanjima Specijalne olimpijade, kao i na velikim europskim i svjetskim natjecanjima.

Prava pobjeda svih sportaša i svih nas je zajedničko sudjelovanje u sportu, druženju i prijateljstvu, a sportski ciljevi najljepše su opisani u prisezi sportaša Specijalne olimpijade koja glasi: „Dopustite mi da pobijedim, ako ne uspijem pomozite mi da budem hrabar u svome pokušaju“, istakao je u svome obraćanju na završetku igara načelnik Policijske škole „Josip Jović“ gospodin Mario Bošnjak.

Nakon dvodnevnog natjecanja svim sudionicima igara dodijeljene su medalje za postignute izvrsne rezultate.

Jedan od najvažniji rezultata osmjesi su na licima svih sportaša i pregršt lijepih uspomena koje su ponijeli svojim kućama nakon druženja s učenicima Policijske škole „Josip Jović“.

Pisane vijesti