U Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ održan je 8. memorijalni floorball turnir „Joseph T. Rukavina“

Ove se godine obilježava deseta godišnjica suradnje MUP-a RH i Specijalne olimpijade, a nositelj najvećeg broja aktivnosti je Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ i Policijska škola „Josip Jović“.

U subotu, 29. lipnja 2024. godine u Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ održan je 8. memorijalni turnir u floorballu „Joseph T. Rukavina“ u kojem su sudjelovali sportaši Specijalne olimpijade Hrvatske uz potporu polaznika i polaznica Policijske škole „Josip Jović“.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Specijalna olimpijada Hrvatske 2014. godine sklopili su sporazum o suradnji u širenju svijesti o potrebi prihvaćanja i uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u zajednicu, te pružanju potpore kroz združene sportove i organizaciju sportskih natjecanja. Ministarstvo unutarnjih poslova je član najvećeg međunarodnog policijskog udruženja humanitarnog karaktera „The Law Enforcement Torch Run for Special Olympics“ koje obuhvaća oko 50 zemalja iz cijeloga svijeta.

Ove se godine obilježava i deseta godišnjica suradnje MUP-a RH i Specijalne olimpijade, a nositelj najvećeg broja aktivnosti je Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ i Policijska škola „Josip Jović“.

Važnost ove suradnje i partnerstva u organiziranju sportskih događanja, ali i svih ostalih oblika suradnje sa Specijalnom olimpijadom Hrvatske naglasio je načelnik Policijske škole „Josip Jović“ Mario Bošnjak, koji je i u ime načelnika Policijske akademije zaželio dobrodošlicu svim sudionicima turnira.

Poseban gosti turnira bili su gospodin Steve Rukavina, sin Josepha T. Rukavine, sa svojom obitelji, koji niz godina pružaju potporu Specijalnoj olimpijadi Hrvatske. Doputovali su iz Sjedinjenih američkih država gdje gospodin Rukavina vodi Nacionalni savez hrvatskih kulturnih društava.

Otac Stevea Rukavine, Josip Tomislav Rukavina rođen je 1922. godine u Minnesoti, SAD, kamo su iz Like doselili njegovi roditelji. Odgajan je u hrvatskom duhu, njegujući hrvatsku tradiciju, kulturu i jezik. U takvom okruženju Josip je shvatio vrijednost kvalitetnog obrazovanja i razvio duboku zahvalnost i poštovanje prema svome hrvatskom podrijetlo i hrvatskoj kulturnoj baštini.

Bio je izniman učitelj koji je je za svoj posao govorio kako to nije samo posao već i velika radost i veselje.

Za vrijeme Domovinskog rata prikupljao je pomoć za ratom zahvaćenu Hrvatsku, a 1999. godine odlikovan je Redom hrvatskog pletera od strane Republike Hrvatske za njegov izniman doprinos u stvaranju hrvatske države.

Put svoga oca danas nastavlja Steve Rukavina koji je, izražavajući ponos na svoje hrvatske korijene, zahvalio Policijskoj akademiji i Policijskoj školi te Specijalnoj olimpijadi Hrvatske što podupiru osobe s intelektualnim teškoćama u njihovoj afirmaciji kroz sport, jačanju svijesti o njima kao ravnopravnim članovima društvene zajednice i  potrebi njihovog uključivanja u sve aktivnosti.

U ovome memorijalnom turniru koji se održava kao zahvala obitelji Rukavina za pružanje potpore, sudjelovalo pedesetak sportaša, a svakoj ekipi i svakome sportašu od pehara i medalje važnija nagrada bilo je sudjelovanje, druženje i radost zajedništva.  

Stranica