U Policijskoj akademiji pripreme za operativne akcije Frontexa

Slika topvijesti/2016/listopad/frontex_akademija.JPG

U Policijskoj akademiji u Zagrebu se od 10. do 14. listopada održava Frontex obuka u sklopu projekta „Training for EBGT and Schengen borders code-Land Border Surveillance Officer”, u kojoj će sudjelovati 7 trenera i 18 polaznika iz država članica EU. 

Foto: MUP

U Policijskoj akademiji u Zagrebu se od 10. do 14. listopada održava Frontex obuka u sklopu projekta „Training for EBGT and Schengen borders code-Land Border Surveillance Officer”, u kojoj će sudjelovati 7 trenera i 18 polaznika iz država članica EU.

Voditelj projekta je Lars Kowalik, a članovi Radne skupine od travnja 2014. godine su Jochen Gruben (Njemačka), Aleksander Raketski (Estonija), Andrej Nanio (Poljska), Mika Kouri (Finska), Ronald Zijastra (Nizozemska), Razvan IIicu (Rumunjska) i Mirjana Abramović (Hrvatska).

Glavni cilj obuke koja se održava u Zagrebu je učinkovita i vjerodostojna komunikacija te razmjena najbolje policijske prakse u državama članicama.

Obuka se provodi kroz radionice policijskog postupanja na temelju detaljno razrađenih scenarija, a scenarij vježbe podrazumijeva obuku granične policije vezano uz taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja tražitelja azila, taktiku postupanja kod migranata kojima je potrebna liječnička pomoć te taktiku postupanja prilikom zaticanja ilegalnih migranata unutar Europske unije. Na obuci su uključeni i polaznici temeljne policijske obuke koji sudjeluju kao markiranti/glumci u vježbama.

Provedba i organizacija obuke u Hrvatskoj provodi se temeljem FPA - Framework Partnership Agreement (Okvirni sporazum o partnerstvu), potpisanog od strane direktora Frontexa i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Cjelokupne troškove provedbe obuke u sklopu projekta snosi Frontex dok je za organizaciju i uspješnu provedbu zadužena Policijska akademija uz potporu Uprave za granicu.

Druga obuka policijskih službenika granične policije i priprema za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama će se održati od 14. do 18. studenog.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH uključeno je u provedbu projekta od travnja 2014. godine kroz aktivnosti u okviru Radne skupine koju čine predstavnici država članica iz Njemačke, Estonije, Poljske, Rumunjske, Španjolske, Nizozemske, Finske i Hrvatske. Cilj projekta je razumijevanje različitosti u multikulturalnom treningu, odnosno obuci i radnom okruženju. Posebna pažnja posvećena je promicanju interkulturalnih sadržaja i vrijednosti, te podizanju svijesti polaznika obuke o važnosti usvajanja interkulturalnih kompetencija neophodnih za interakciju između trenera i polaznika obuke, kao i za rad na terenu/stvarnom radnom okruženju.



Stranica