U Policijskoj akademiji pripreme za operativne akcije FRONTEX-a

Slika topvijesti/2015/prosinac/frontex_00.jpg

Foto: MUP

U Policijskoj akademiji provodi se Obuka u sklopu projekta: „Training for EBGT and Schengen borders code-Land Border Surveillance Officer”- Obuka policijskih službenika granične policije i priprema za operativne akcije FRONTEX-a.

Na čelu s voditeljem Projekta Larsom Kovalikom, Obuku provode FRONTEX-ovi treneri: Jochen Gruben (Njemačka), Aleksander Raketski (Estonija), Andrej Nanio (Poljska), Mika Kouri (Finska), Ronald Zijastra (Nizozemska), Razvan IIicu (Rumunjska), Mirjana Abramović (Hrvatska) uz organizaciju i potporu predstavnika Policijske akademije i Uprave za granicu. U Obuci će sudjelovati policijski službenici iz Češke, Estonije, Finske, Grčke, Italije, Latvije, Litve, Malte, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske i Španjolske.

Obuka se provodi temeljem Okvirnog sporazuma o partnerstvu, potpisanog od strane direktora FRONTEX-a i potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranka Ostojića, 16. prosinca 2013. godine. Cjelokupne troškove provedbe Obuke snosi FRONTEX, dok je za organizaciju zadužena Policijska akademija.         

Ministarstvo unutarnjih poslova RH uključeno je u provedbu spomenutog projekta od travnja 2014. godine kroz aktivnosti u okviru Radne skupine koju čine predstavnici država članica iz Njemačke, Estonije, Poljske, Rumunjske, Španjolske, Nizozemske, Finske, Slovenije i Hrvatske. Cilj obuke je razumijevanje različitosti u  multikulturalnom treningu-obuci/radnom okruženju. Posebna pažnja usmjerena je na promicanje interkulturalnih sadržaja i vrijednosti, te na podizanje svijesti polaznika obuke o važnosti usvajanja interkulturalnih kompetencija koje su neophodne za interakciju između trenera i polaznika obuke, kao i za rad na terenu/stvarnom radnom okruženju. Ovaj Projekt predstavlja još jedan korak ka modernizaciji i unaprjeđenju obrazovanja i obuke te podizanja profesionalizma policijskih službenika granične policije. Krajnji rezultat Projekta je izrada Priručnika najbolje prakse - Handbook of best practice, i edukacija policijskih službenika u državama članicama Europske unije.



Stranica