U Policijskoj akademiji obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Učenici i polaznici Policijske škole “Josip Jović” obilježili su Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Polaznici Policijske škole “Josip Jović” svake godine sudjeluju u obilježavanju obljetnice pada Vukovara paljenjem svijeća u Ulici grada Vukovara u Zagrebu. Ove godine ta čast pripala je učenicima 3. razreda srednje škole.

Zajedno s polaznicima 17. generacije polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac / policajka, na tridesetu obljetnicu pada herojskog grada Vukovara, odali su počast hrabrim braniteljima Vukovara i svim žrtvama Vukovara i Škabrnje.

Prilikom jutarnjeg postrojavanja za podizanje zastave Republike Hrvatske uz zvukove himne položili su vijenac pred  spomenikom hrvatskim redarstvenicima stradalim u Domovinskom ratu i zapalili svijeće.

Minutom šutnje odali su počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama stradalima u Domovinskom ratu.

“Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.” - ulomak je iz jednog od pisama novinara Hrvatskog radija Siniše Glavaševića  koje je pročitala učenica 3. razreda Srednje policijske škole, prenoseći poruku  mladim naraštajima čija je zadaća izgraditi ljepšu i bolju budućnost.

U Policijskoj akademiji održana je i Sveta misa u kojoj su sudjelovali i učenici Policijske škole pridonijevši i na taj način obiježavanju ovog istovremeno neizrecivo tužnog ali i ponosnog dana.

Obrazovni proces za 17. generaciju Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u Policijskoj školi “Josip Jović” započeo je 25. listopada 2021. godine putem sustava e-obrazovanja.

Kontaktna nastava  zaočela je 8. studenoga, a organizirana je tako da svakog tjedna u Policijsku akademiju dolaze četiri obrazovne skupine, odnosno  stotinjak polaznica i polaznika. Na taj način polaznici mogu odraditi dio praktične nastave sporta i samoobrane te policijskog naoružanja i gađanja koji kroz e-obrazovanje mogu pratiti samo u malom segmentu.

Ovaj način organizacije kontaktne nastave nužan je i ove godine zbog epidemiloških uvjeta  i  smanjenih kapaciteta smještaja zbog potresa.

Skupine od četiri razredna odjela nakon jednog tjedna će se „rotirati“ tako da se odjeli, koji su bili na kontaktnoj nastavi, vraćaju na online nastavu dok četiri slijedeća odjela, koja su bila na online nastavi, dolaze u Policijsku akademiju.

Tijekom boravka na Policijskoj akademiji polaznici će u koordinaciji voditelja obrazovnih skupina zadužiti policijsku odoru i opremu, upoznati se s pravnim aktima Policijske akademije, Etičkim kodeksom policijskih službenika,  Uputom o nošenju policijske odore, programom stručne prakse, te će uvježbavati  vježbovne radnje i postupke te međusobno pozdravljanje i oslovljavanje policijskih službenika. 

Pisane vijesti