U Policijskoj akademiji nastavljene pripreme za operativne akcije Frontex-a

Slika topvijesti/2017/ozujak/Q_MUP4064_267x200.jpg

S ciljem razmjene najbolje policijske prakse u državama članicama te učinkovite i vjerodostojne komunikacije, obuku prolazi 18 policijskih službenika koji trenutno rade ili će raditi u području čuvanja zelene granice, a u budućnosti će, moguće, sudjelovati i u operativnim akcijama Frontex-a.

Foto: MUP

Frontex obuka u sklopu projekta „EBCGT-Land Border Surveillance Officer Training” nastavlja se u Policijskoj akademiji 13. do 17. ožujka. S ciljem razmjene najbolje policijske prakse u državama članicama te učinkovite i vjerodostojne komunikacije, obuku prolazi 18 policijskih službenika koji trenutno rade ili će raditi u području čuvanja zelene granice, a u budućnosti će, moguće, sudjelovati i u operativnim akcijama Frontex-a.

Petodnevna obuka provodi se kroz radionice policijskog postupanja na temelju detaljno razrađenih scenarija koji podrazumijevaju obuku granične policije kroz taktiku postupanja na graničnim prijelazima, postupanja prema tražiteljima azila, migrantima kojima je potrebna liječnička pomoć te postupanja prilikom zatjecanja ilegalnih migranata unutar EU.

Treću ovogodišnju aktivnost Frontex-a otvorila je u utorak, 14. ožujka, pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i voditeljica CEPOL Nacionalne jedinice Danijela Petković poželjevši dobrodošlicu svim sudionicima i trenerima. Naglasila je kako je riječ o vrlo interaktivnoj obuci, orijentiranoj na scenarije slučajeva te kako će sudionici imati priliku učiti od vrlo iskusnih trenera. „Iskoristite tu priliku, postavljajte pitanja, raspravljajte“, poručila je, istaknuvši kako se nada da će sve što će imati prilike čuti, vidjeti i naučiti sudionicima biti od pomoći pri obavljanju svakodnevnih dužnosti.

„U sklopu ovog Projekta, u svibnju i listopadu slijede još dva modula“ istaknula je Mirjana Abramović, Frontex-ova trenerica i organizatorica obuke u Republici Hrvatskoj, dodavši kako su komunikacija i suradnja kroz zajedničko, a ponajviše cjeloživotno učenje i obrazovanje temelj napredovanja i uspješnih rezultata svih policijskih službenika.

Posebna pažnja u provođenju Projekta posvećena je razumijevanju različitosti i podizanju svijesti polaznika o važnosti usvajanja interkulturalnih kompetencija neophodnih za interakciju i rad u stvarnom radnom okruženju. Novostečena znanja i kompetencije polaznici za vrijeme trajanja tečaja koriste u fazi iskustvenog učenja razmatrajući rješenja za praktične slučajeve na svom radnom mjestu, pri obavljanju svojih svakodnevnih dužnosti. Važno je da polaznici razumiju da druge zemlje imaju drugačije taktičke pristupe usklađene s tijelima i zemljama iz kojih dolaze te da kroz pretpostavljene realistične situacije raspravljaju, usklađuju se i zajednički donose najbolje odluke. Kroz komunikaciju i rad u timu primorani su pronaći zajedničko rješenje za simulirane probleme do kojih dolazi na terenu, kako u svojim tako i u drugim zemljama gdje će u budućnosti biti raspoređeni.

Provedba i organizacija obuke u Hrvatskoj provodi se temeljem Okvirnog sporazuma o partnerstvu koji su potpisali direktor Frontex-a i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske. U provedbu projekta MUP je uključen od travnja 2014. godine kroz aktivnosti u okviru Radne skupine koju čine predstavnici država članica iz Njemačke, Estonije, Poljske, Rumunjske, Španjolske, Nizozemske, Finske i Hrvatske. Policijska akademija potpisala je sporazum postavši dio mreže Frontex partnerskih akademija, čime je dodatno potvrđena kvaliteta programa osposobljavanja koji se provode u Hrvatskoj. Novi koncept mreže omogućit  će konkretniju suradnju između partnerskih akademija, a ne samo u odnosu na Frontex, kao što je do sada bio slučaj. Suradnja će se proširiti i na programe mobilnosti studenata i nastavnika, razmjene informacija, razmjene resursa putem nove platforme informacijskih tehnologija i drugog.



Stranica