U Objektu za smještaj granične policije „Mladost“ u Kuparima otvoren 112. tečaj granične policije

Drugi naraštaj polaznika osam tjedana pohađat će temeljnu obuku granične policije prema novom programu, usklađenom sa smjernicama Agencije za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex)

Jučer je u organizaciji Policijske akademije, Uprave za granicu i PU dubrovačko-neretvanske započeo tečaj granične policije s mjestom održavanja u Objektu za smještaj granične policije „Mladost“ u Kuparima, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Riječ je o drugom tečaju koji se provodi prema novom programu za obuku granične policije, usklađenom sa Zajedničkim temeljnim kurikulumom za osnovno osposobljavanje službenika graničnog i obalnog nadzora u EU-u Agencije za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex).

Tečaju će idućih osam tjedana prisustvovati 20 polaznika iz policijskih uprava dubrovačko-neretvanske i splitsko-dalmatinske. Za njih je pripremljen i kolegij na sustavu e-obrazovanja Policijske akademije, na kojem mogu pronaći sve materijale za učenje, kratke kvizove za provjeru znanja te popratne videomaterijale i slično, a putem sustava bit će proveden i teorijski dio završnog ispita. Kolegij je polaznicima poslužio i u sklopu pripreme za tečaj, kako bi osvježili osnovna znanja vezana za zakonski okvir postupanja granične policije.

Voditeljica tečaja Ivana Herceg s Policijske akademije pozdravila je polaznike, pojasnivši im faze provođenja tečaja, koje nakon samostalne pripreme uključuju kombinaciju teorijske i praktične nastave te potom terensku nastavu u sklopu koje će obići PAP Čilipi i granični prijelaz Karasovići.

„Glavni je cilj tečaja usvajanje specijaliziranih znanja i vještina potrebnih za rad granične policije, posebice u informacijskom dobu, jer razvoj modernih tehnologija prati i potreba usvajanja novih znanja i vještina“, rekla je na otvorenju tečaja voditeljica Odjela za graničnu kontrolu i zaštitu državne granice PU dubrovačko-neretvanske Lidija Matičević. „Upravo su zato Policijska akademija i Uprava za granicu“, dodala je, „kreirale novi program za obuku granične policije.“

„Nova i moderna obuka, praktična i dinamička, koju realiziraju iskusni policijski službenici predavači i multiplikatori iz PU dubrovačko-neretvanske, Uprave za granicu i Policijske akademije, olakšat će usvajanje novih znanja“, poručio je voditelj Službe za granicu PU dubrovačko-neretvanske Antun Ljubić polaznicima tečaja. Granična policija želi profesionalnog i obrazovanog policijskog službenika, naglasio je Voditelj Ljubić, pozvavši polaznike da budu aktivni sudionici u procesu učenja.

Pisane vijesti