U Muzeju policije predstavljena fotomonografija o daruvarskoj policiji u Domovinskom ratu

Fotomonografija je predstavljena u Muzeju policije 15. prosinca 2022. godine

U Muzeju policije na Policijskoj akademiji u četvrtak 15. prosinca održana je svečana promocija fotomonografije „Policija Daruvar u Domovinskom ratu“ u izdanju Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 1991. i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Knjiga je izdana 2020. godine u nakladi od 370 primjeraka. Pripadnik Policijske postaje Daruvar koji je bio zadužen za naoružanje u postaji, a danas predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 1991. Ivo Gjajić rekao je kako je nastala monografija i objasnio je što sve Udruga radi na promicanju digniteta i uloge policije u Domovinskom ratu.

Autor prvog djela monografije dr. sc. Natko Martinić Jerčić iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata rekao je kako publikacija na 150 stranica, između ostalog, donosi prikaz ratnog puta pripadnika Policijske postaje Daruvar, ulogu daruvarske policije u obrani lokalnog područja, stradavanja njihovih pripadnika, napad na PP Daruvar u kolovozu 1991. godine te zauzimanje vojarne JNA Polom. U drugom djelu publikacije nalaze se fotografije daruvarskih policajaca te fotografije poginulih i nestalih policajaca. U knjizi je objavljeno 230 fotografija, što Martinić Jerčić smatra vrijednom dokumentacijom. 

Daruvarska policija, kao i policija u ostatku zemlje, dala je nemjerljiv doprinos u obrani države i na početku rata policija je bila jedina legitimna oružana sila koja se mogla suprotstaviti neprijatelju. MUP-ov koordinator obrane grada Daruvara Nikola Ivkanec prisjetio se svog dolaska u Daruvar u kolovozu 1991. kada su neprijatelji napali Policijsku postaju i grad. U svom emotivnom obraćanju, dočarao je kako se policija nalazila u teškoj situaciji, bez oružja i opreme, ali se uspjela organizirati i vojno djelovati i što je najvažnije osigurati da grad može funkcionirati. Prisjetio se žrtava u redovima policije i branitelja, ali i među civilima i djecom.

Ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja Dinko Tandara naglasio je važnost ove monografije i dao podršku veteranima na svemu onome što rade preko braniteljskih Udruga.

Predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 1991. Ivo Gjajića voditeljici Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost Heleni Jelinek Mareljić darovao je primjerke monografije za knjižnicu Policijske akademije.

Voditeljica Jelinek Mareljić zahvalila se na daru te izrazila zadovoljstvo što su daruvarski veterani prepoznali upravo Policijsku akademiju i Muzej policije kao mjesto gdje će predstaviti svoju publikaciju.
Promociju i ratna svjedočanstva pozorno su slušali budući policijski službenici - polaznici Policijske škole "Josip Jović".

Stranica