U Mostaru održana treća petodnevna pilot obuka Erasmus+ projekta FIRST-TAC

Policijski službenici iz Bosne i Hercegovine, Litve, Poljske i Hrvatske zajedno učili, vježbali i razmjenjivali iskustva vezana za uporabu sredstava prisile i osnove taktičke medicine

Od 9. do 13. rujna 2024. u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru održana je treća od četiri planirane pilot obuke u sklopu Erasmus+ projekta Development of Joint Curriculum for First Responders on the Use of Force and First Aid Tactical Procedures (FIRST-TAC).

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova RH, na obuci su sudjelovali Josip Anić iz PU zagrebačke te Aleksandar Čubrilo, Ivica Biletić i Dubravko Žurga s Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ u svojstvu trenera, te Kristijan Dudić (IJP PU vukovarsko-srijemska), Josip Grebenar (IJP PU bjelovarsko-bilogorska), Pero Vuletić (IJP PU istarska), Petar Conjar (IJP PU varaždinska), Nebodar Vukičević (PU zadarska) i Dalibor Kaurinović (Policijska akademija) u svojstvu polaznika.

Riječ je o projektu koji MUP RH, Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ kao nositelj od rujna 2023. godine provodi sa svojim partnerima Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova iz Mostara, Litavskom policijskom školom i Policijskom školom u Slupsku, Poljska. Osnovni je cilj projekta zajednički izraditi program usavršavanja policijskih službenika u području taktika i tehnika primjene sredstava prisile te taktičke medicine, a krajnji je cilj poboljšati i standardizirati postupanje službenika temeljne policije kod primjene sredstava prisile i pružanja prve pomoći kroz razmjenu iskustava i najboljih praksi te usklađivanje nacionalnih programa partnerskih zemalja.

Sredstva za provođenje projekta, vrijednog 250.000 eura, osigurana su kroz program Erasmus+, kojem je opći cilj „podržati, kroz cjeloživotno učenje, obrazovni, profesionalni i osobni razvoj ljudi, u Europi i šire, čime se pridonosi održivom rastu, kvalitetnim poslovima i društvenoj koheziji. Cilj je poticanje inovacija i jačanje europskog identiteta te aktivnog građanstva. Europski građani moraju biti bolje opremljeni znanjem, vještinama i kompetencijama potrebnim u društvu koje se dinamično mijenja i koje je sve mobilnije, multikulturalno i digitalno. Provođenje vremena u drugoj zemlji radi učenja i rada treba postati standard, a mogućnost učenja još dva jezika osim materinjeg treba ponuditi svima”.

Sudionici aktivnosti organiziranih kroz program Erasmus+ stoga imaju priliku poboljšati svoja profesionalna znanja i vještine, no jednako tako i vještine rada u međunarodnom okruženju, razmjene iskustava te davanja i primanja sugestija na asertivan način, poboljšanja znanja engleskog jezika…

Kad je riječ o specifičnim ciljevima na koje je fokusiran projekt FIRST-TAC, oni se tiču dvaju područja važnih u svakodnevnom poslu policijskih službenika - uporabe sredstava prisile i taktičke medicine. Tijekom prošle godine stručnjaci iz partnerskih institucija izradili su opsežan paket obuke koji uključuje nastavni plan i program, kao i materijal za polaznike i trenere. Proveli su i dvije pilot obuke - u Hrvatskoj i Litvi - tijekom kojih su testirani i postupno poboljšani i program i materijali za učenje.

Netom provedena, treća pilot obuka bila je prilika za dodatno usavršavanje paketa obuke kako bi izrađeni program i nastavni materijal što bolje odgovarali potrebama i ostvarili krajnji cilj - osigurali dobro obučenog i spremnog policijskog službenika.

Uz ovu treću obuku, u planu je još jedna - od 4. do 11. studenoga 2024. u Policijskoj školi u Slupsku u Poljskoj, gdje će još 24 polaznika biti u prilici testirati program i razmijeniti svoja iskustva.

Pisane vijesti