U Litvi završena konferencija ERASMUS + projekta

U policijskoj školi u Litvi održana je međunarodna konferencija Erasmus+ projekta ''Razvoj međunarodnog koncepta obuke policijskih kadeta kroz suradničko učenje''

Dana 29. lipnja u Policijskoj školi u Litvi održana je završna konferencija Erasmus+ projekta ''Razvoj međunarodnog koncepta obuke policijskih kadeta kroz suradničko učenje'' („Development of the international conception of police cadets training through cooperative learning") na kojoj su sudjelovali projektni partneri iz Hrvatske i Poljske te gosti iz Estonije, Latvije i Njemačke.
 
Trogodišnji projekt koordiniran od strane Policijske škole iz Litve ujedinio je policijske škole triju zemalja, Litve, Poljske i Hrvatske, radi zajedničkog cilja: pripremiti zajedničke metodološke preporuke za instruktore koje bi se mogle integrirati u proces obuke i provoditi obuku uz sudjelovanje litvanskih, poljskih i hrvatskih policijskih polaznika.

U uvodnom govoru konferencije, zamjenik načelnika litavske Policijske škole Mindaugas Bilius, izrazio je zadovoljstvo uspješnim rezultatima projekta koji je potvrdio mogućnost pripreme obuke koja se može integrirati u već postojeće programe obuke kadeta zemalja koje sudjelovao u projektu.

„Tijekom zajedničke obuke i kadeti i instruktori učeći jedni od drugih, mogli su odabrati najprikladniji način rješavanja situacija, uzimajući u obzir specifičnosti policijskog rada u svojoj zemlji, učili su raditi u međunarodnom okruženju, što je vrlo važno u suvremenom svijetu, koji nije ograničen granicama među državama“, naglasio je Mindaugas Bilius.

Voditelji policijskih škola, čelnici policijskih institucija i stručnjaci iz raznih zemalja koji su sudjelovali na konferenciji podijelili su svoja saznanja i dobra praktična iskustva, te raspravljali o tome je li realno i moguće razvijati jedinstveni model obuke policijskih kadeta u okviru Europske unije.

Izvještaje o tijeku i provedbi cjelokupnog projekta, tijekom konferencije prezentirali su koordinatori projekta, stručnjaci (treneri) i kadeti, koji su predstavili glavne rezultate projekta, te podijelili svoja iskustva, preporuke i daljnje mogućnosti suradnje.

Predstavnik Policijske škole Slupsk, Michal Jaskovski, bio je sretan zbog prijateljstva s litavskom Policijskom školom koje traje više od godinu dana i sa hrvatskom koja traje oko 10 godina i omogućava usavršavanje djelatnika i kadeta policijskog sustava obiju zemalja. Svake godine zaposlenici navedenih škola sudjeluju u zajedničkim događanjima za razvoj kvalifikacija, a kadeti litavske Policijske škole imaju priliku ne samo vidjeti kako se odvija proces obuke u Policijskoj školi Slupsk, već imaju i stvarne prilike pomoći policijskim službenicima Slupsk, u obavljanje policijskih dužnosti i poslova.

Predstavnik hrvatske Policijske akademije, Hrvoje Marić, istaknuo je u svom izvješću kako u zajedničkim međunarodnim obukama kadeti i treneri imaju priliku proširiti svoja znanja, vještine i taktičke sposobnosti obukama u školama drugačije prirode i vrste od one u vlastitoj zemlji. Prijateljstvo među kadetima, razmjena iskustava između trenera na sve naprijed navedeno samo je dodana vrijednost koja traje puno duže nego što traje pojedina obuka, i koja pruža i otvara nove mogućnosti u životima svih sudionika.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Uprave policije iz Litve, Sveučilišta Mykolas Romeris, Vatrogasne spasilačke škole, Carinskog centra za obuku, Vojne policije, Specijalne istražne službe Republike Litve i Službe za istraživanje financijskog kriminaliteta.

Sudionici su jednoglasno odlučili da nakon uspješne provedbe Erasmus+ projekta ''Razvoj međunarodnog koncepta obuke policijskih kadeta kroz suradničko učenje'' (Development of the International Police Cadets Training Concept through cooperative learning – 2019-1-LT01-KA202-060725-937486183), aktivnosti neće stati i završiti na tome, već se u budućnosti planira proširiti međunarodnu suradnju uključivanjem još više stranih partnera.

Pisane vijesti