U Litvi održan drugi sastanak uživo Erasmus+ projekta FIRST-TAC

Stručnjaci u području uporabe sredstava prisile i taktičke medicine izradili nastavne pripreme za teme planirane novim zajedničkim kurikulumom

Tijekom proteklog tjedna, od 15. do 19. siječnja 2024. stručnjaci za taktiku i tehnike uporabe sredstava prisile te taktičku medicinu sastali su se u Litavskoj policijskoj školi na drugom razvojnom sastanku uživo u sklopu Erasmus+ projekta Development of Joint Curriculum for First Responders on the Use of Force and First Aid Tactical Procedures (FIRST-TAC), koji MUP RH, Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ provodi sa svojim partnerima - Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova iz Mostara, Litavskom policijskom školom i Policijskom školom u Slupsku iz Poljske.

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova na sastanku su sudjelovali instruktor taktičke medicine Dubravko Žurga iz Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju te stručnjaci za policijsku taktiku Ivica Biletić iz Službe za policijski trening i Josip Anić iz Policijske uprave zagrebačke. U hrvatskom je timu bila i voditeljica projekta Ksenija Vujčić iz Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju.

Fokus sastanka bio je na izradi nastavnih priprema za teme planirane kurikulumom koji su stručnjaci izradili tijekom prethodnog sastanka. Kako je riječ o praktičnoj obuci, koja je usredotočena prije svega na razvijanje vještina u području uporabe sredstava prisile i taktičke medicine, nastavne pripreme obuhvaćaju detaljan opis vježbi i upute instruktorima za njihovo izvođenje. No buduća će obuka obuhvaćati i online pripremnu fazu, tijekom koje će polaznici osvježavati teorijska znanja vezana za osnovna načela u primjeni sredstava prisile, odnosno pružanje prve pomoći.

Na sastanku u Litavskoj policijskoj školi stoga je oblikovan e-kolegij na sustavu e-obrazovanja Policijske akademije, gdje će se tijekom idućeg sastanka oblikovati materijali za samostalno učenje polaznika obuke.

Sudionike sastanka pozdravio je načelnik Litavske policijske škole Robertas Šimulevičius, naglasivši pritom kako ovakvi međunarodni projekti uz specifične rezultate donose i prigodu za umrežavanje, povezivanje i izgradnju profesionalnih odnosa te pozvavši sudionike da je maksimalno iskoriste.

Budući da program Erasmus+ podrazumijeva i kulturnu razmjenu, domaćini su u sklopu posjeta organizirali za sudionike obilazak jedne od fortifikacija grada Kaunasa, gdje su se imali prigodu upoznati s dijelom litavske povijesti od kraja 19. do sredine 20. stoljeća.

Idući sastanak projekta FIRST-TAC održat će se od 12. do 16. veljače 2024. u Policijskoj školi u Slupsku, u Poljskoj.




Pisane vijesti