U CEPOL-u održani radni sastanci

Kao priprema za 8. sastanak Upravnog odbora CEPOL-a održana su tri radna sastanka u sjedištu CEPOL-a

U tjednu od 11. do 15. listopada 2021. u sjedištu CEPOL-a (Agencija Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva) u Budimpešti održana su tri radna sastanka: Sastanak voditelja nacionalnih jedinica CEPOL-a, Sastanak LEEd koordinatora te Sastanak znanstveno-istraživačkih koordinatora na kojim su sudjelovale predstavnice Policijske akademije gđa Iva Balgač, pomoćnica načelnice Policijske akademije i voditeljica hrvatske CEPOL nacionalne jedinice, gđa Valerija Bencerić, LEEd koordinatorica i dr.sc. Ksenija Butorac, znanstveno-istraživačka koordinatorica.

Spomenuti radni sastanci održavaju se s ciljem informiranja država članica o postignućima u svakom od područja djelovanja CEPOL-a, a s ciljem pripreme država članica za nadolazeći 8. sastanak Upravnog odbora CEPOL-a koji će se održati 23. i 24. studenog 2021. u Bledu, Republika Slovenija.

Sudionice sastanka detaljno su izvještene o postignućima i implementaciji aktivnosti u području:
  • rada CEPOL-ovih radnih skupina i centara znanja (CEPOL Knowledge Center – CKC): Centar znanja za borbu protiv terorizma (CKC CT); Centar znanja o suradnji u području provedbe zakona, razmjene informacija i interoperabilnosti (CKC INT), Radna skupina za unaprjeđenje suradnje CEPOL-a i država članica, Radna skupina o temeljnim pravima,
  • napretka postignutog u izradi strateškog dokumenta vezanog za definiranje strateških područja za provedbu obuka EU – STNA (EU Strategic Training Needs Assessment) i provedbi analize potreba za provedbom obuka u svakom strateškom području OTNA (Operational Training Needs Analysis),
  • napretka postignutog u implementaciji CEPOL-ovih projekata jačanja kapaciteta trećih zemalja u području borbe protiv terorizma i organiziranog kriminaliteta (CT INFLOW, EUROMED Police, TOPCOP i WB PaCT),
  • napretka postignutog u unaprijeđenu nove platforme za e-obrazovanje LEEd kao i izrade nove web stranice CEPOL-a,
  • pripremama Znanstveno-istraživačke konferencije „Priprema agencija za provođenje zakona za digitalno doba“,  koje će se održati od 1. do 3. prosinca 2021. u Vilniusu, Republika Litva.

***
 
Policijska akademija surađuje s CEPOL-om od 7. prosinca 2010. godine kada je sklopljen Ugovor o suradnji. U vrijeme sklapanja ugovora CEPOL je bio Europska policijska akademija, osnovana je Odlukom Vijeća 2005/681/PUP (2) kao subjekt Unije, koja je 1. srpnja 2016.  odlukom (EU) 2015/2219 Europskog parlamenta i Vijeća postala Agencija Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva.

CEPOL podupire, razvija, provodi i usklađuje osposobljavanje službenika odgovornih za izvršavanje zakonodavstva istodobno stavljajući poseban naglaska na zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u kontekstu izvršavanja zakonodavstva, posebno u području sprečavanja i borbe protiv teških kaznenih djela koja utječu na dvije ili više država članica i terorizma, održavanja javnog reda, osobito obavljanje međunarodne policijske djelatnosti na velikim događajima, te planiranja i vođenja misija Unije, što može obuhvaćati i osposobljavanje za vodstvo u području izvršavanja zakona i jezične vještine.

CEPOL objedinjuje mrežu ustanova za edukaciju službenika za izvršavanje zakonodavstva u državama članicama EU-a i povezuje se s jedinstvenom nacionalnom jedinicom u svakoj državi članici koja djeluje unutar mreže. Podupire ih tako što im pruža najpotrebnija osposobljavanja o sigurnosnim prioritetima, suradnji u izvršavanju zakonodavstva i razmjeni informacija. CEPOL također surađuje s tijelima EU-a, međunarodnim organizacijama i trećim zemljama kako bi osigurao pružanje kolektivnog odgovora na najozbiljnije sigurnosne prijetnje.

Pisane vijesti