U Aržanu obilježena 16. godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

Slika topvijesti/ozujak/webjosipjovic.jpg

Jučer je u Aržanu obilježena 16. obljetnica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Izaslanstvo MUP-a koje su predvodili ministar Ivica Kirin i ravnatelj policije Marijan Benko ...

Jučer je u Aržanu obilježena 16. obljetnica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Izaslanstvo MUP-a koje su predvodili ministar Ivica Kirin i ravnatelj policije Marijan Benko, u jutarnjim je satima posjetilo članove obitelji Josipa Jovića. U razgovoru s članovima obitelji Jović te s majkom pokojnog Josipa Jovića, ministar Kirin je istaknuo kako ovo okupljanje nije rezultat onoga što smo htjeli već onoga što nam je nametnuto, a tako nije trebalo biti, i bio bih sretniji da su drugi razlozi okupljanja u pitanju. Kirin se osvrnuo i na vjerski aspekt samog trenutka te istaknuo kako je Bog taj koji će suditi o svemu i u svojim rukama ima moć upravljanja našim životima. Majka poginulog Josipa Jovića gđa. Marija Jović, kroz suze je rekla kako je prošlo 16 godina, ali kao da se sve dogodilo jučer. Za mene kao majku najteže je dočekati Uskrs bez sina, to je uvijek velika tuga i bol koju ne možete ni zamisliti. Uvjerena sam u to da bi Josip i danas, kada bi imao 38 godina i svoju obitelj, učinio isto, otišao u obranu svoje Hrvatske i ako treba ponovno dao život za nju, istaknula je gđa. Jović.
Nakon posjeta obitelji Jović, izaslanstvo MUP-a i okupljeni članovi rodbine na mjesnom su groblju u Aržanu uz počasni vod hrvatske policije položili vijence i zapalili svijeće na grobu prvog poginulog policajca Josipa Jovića. Vijence su položili predstavnici županijskih i mjesnih vlasti te predstavnici Udruga proizašlih iz domovinskog rata.
Nakon polaganja vijenaca, povorka se u tišini uputila u mjesnu crkvu Svih Sveti gdje je misu zadušnicu, uz prigodnu propovijed, predvodio profesor sa Splitskog KBF-a Mladen Parlov.
Potom je u osnovnoj školi u Aržanu održana prigodna akademija na kojoj su uz pomoć ravnatelja škole i mjesnog župnika, djeca izvela niz recitala i igranih prikaza, podsjećajući nas sve na aktualnosti koje su na tom području bile aktualne tijekom domovinskog rata ali i kasnije. Akademiju je izvedbom poznatih hrvatskih domovinskih pjesama uveličala klapa «Dicmo» iz Dicma. Zahvaljujući se na upriličenoj akademiji, ministar Kirin je okupljene podsjetio na to kako ova obljetnica nije samo događaj obitelji Jović, već se u njemu prepoznaju i ostale žrtve tisuća mladića koji dan danas boluju od ratnih bolesti, te istakao važnost shvaćanja kako niti jedna žrtva nije uzaludna. Kirin je istakao kako još uvijek danas postoje oni koji govore kako nitko ništa ne radi, kako nema napretka, pa stoga se u tom kontekstu prisjećam stare poslovice koja kaže «ne vjeruj sine što se priča nego slušaj tko priča». Ministar Kirin je na kraju istaknuo kako je do sada proputovao mnogo zemalja i vidio silna postrojenja te urbanu infrastrukturu, ali ne postoji niti jedna zemlja ljepša od Hrvatske, pa sam samim time uvjeren da će se mnogi koji su otišli van Hrvatske kad tad vratiti.

Stranica