Turski veleposlanik posjetio Policijsku akademiju

Tijekom posjeta svečano je otvorio tečaj turskog jezika početne razine za djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova

Dana 5. prosinca 2022. godine na Policijskoj akademiji počeo tečaj turskog jezika za djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova. Tečaj će se održavati dvaput tjedno do srpnja 2023. godine te će u 144 nastavna sata polaznici usvajati osnove turskog jezika na početnoj A1 razini.
Tečaj je svečano otvorio veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj Yavuz Selim Kıran. „Između naših ministarstava unutarnjih poslova 2019. godine potpisan je sporazum, kojeg ste sada i vi dio“, istaknuo je veleposlanik Kıran pozdravivši polaznike i dodavši kako mu je neizmjerno drago što imaju želju naučiti turski jezik.
Pozdravima se pridružio i načelnik Policijske akademije Josip Ćelić, napomenuvši kako policijski službenici u svakodnevnoj komunikaciji s građanima često dolaze u kontakt i sa strancima, koji kroz Hrvatsku prolaze poslom ili u turističke svrhe. Kad se uzme u obzir da samo prometna policija tijekom mjesec i pol kontaktira s brojem ljudi koji odgovara ukupnom broju punoljetnih osoba u Republici Hrvatskoj, dodao je, jasno je kolika je korist od poznavanja barem jednog stranog jezika za sve policijske službenike.
Otvorenju tečaja turskog jezika prethodio je kratak sastanak, na kojem su uz veleposlanika Kırana i načelnika Ćelića bili i v.d. ravnatelja Turskog kulturnog centra „Yunus Emre Enstitüsü Zagreb“ Fuat Korkmaz, profesor turskog jezika Fatih Erkin Mahdum te zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović i voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidija Pentavec.
Tijekom sastanka obje su strane izrazile zadovoljstvo odličnom dosadašnjom suradnjom, u sklopu koje je 2021. godine održano pet zajedničkih obuka vezanih za policijsku taktiku, suzbijanje terorizma i sprečavanje nereda na sportskim natjecanjima. Dosadašnja suradnja također uključuje provođenje tečaja turskog jezika prošle školske i akademske godine na Policijskoj akademiji, a ove godine taj je dio suradnje dodatno proširen. Kako bi se učenje omogućilo i polaznicima izvan Zagreba, pokrenut je online tečaj turskog jezika početne razine, koji ukupno pohađa gotovo sto djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.
S obzirom na izvrsna dosadašnja iskustva obje su strane naglasile spremnost i odlučnost da i u budućnosti nastave konkretno surađivati. 

Stranica