Trening za policijske službenike o prepoznavanju i postupanju u slučajevima zločina iz mržnje

Trening je pridonio podizanju svijesti o utjecaju i posljedicama zločina iz mržnje, uključujući i podizanje svijesti o postojećim službama podrške i pomoći žrtvama, fokusirajući se na ranjive skupine

Kuća ljudskih prava Zagreb (KLJP) u suradnji s Policijskom akademijom organizirala je dvodnevni trening za policijske službenike o prepoznavanju i postupanju u slučajevima zločina iz mržnje, od 27. do 28. siječnja na Policijskoj akademiji.

Na treningu su sudjelovale policijske službenice i službenici iz Zagreba i okolice. Trening je otvorila Tea Dabić, voditeljica programa ljudska prava i pravosuđe u KLJP, koja je predstavila izvještaj “Sustav podrške žrtvama zločina iz mržnje u Hrvatskoj”, a koji je izrađen u sklopu europskog projekta V-START - Podrška žrtvama kroz podizanje svijesti i umrežavanja, financiranog iz Programa za pravosuđe Europske unije (2014-2020).

Prvi dan treninga obrađene su teme: Kaznenopravni aspekti zločina iz mržnje u Hrvatskoj (zakonodavni okvir - što je zločin iz mržnje, vrste zločina iz mržnje te njegove karakteristike) kojeg je održala izv. prof. dr. sc. Maja Munivrana Vajda s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zamjenica glavnog državnog odvjetnika Andrea Šurina Marton, upoznala je polaznike treninga s prepoznavanjem, istraživanjem i procesuiranjem zločina iz mržnje kao i važnosti policijsko-pravosudne suradnje. Ivan Pakšić iz PU osječko-baranjske, Odjel prevencije pobliže je upoznao polaznike s kriminalističkom obradom zločina iz mržnje, konkretno dužnostima policijskih službenika propisanim Protokolom o postupanju u slučajevima zločina iz mržnje. Danijela Petković iz Policijske akademije, koja je i CEPOL - nacionalna jedinica, upoznala je sudionike o važnosti prikupljanja i objedinjavanja podataka te suradnji s organizacijama civilnog društva.

Drugi dan treninga otvorila je doc. dr. sc. Sunčana Roksandič Vidlička s temom Zločin iz mržnje u Republici Hrvatskoj - problemi u praksi s osvrtom na praksu Europskog suda za ljudska prava. Ivan Mamić iz Ravnateljstva policije polaznike je pobliže upoznao s razlikom govora mržnje od zločina iz mržnje s osvrtom na zlouporabu interneta u javnom poticanju na nasilje i mržnju. Bruna Nedoklan, psihologinja u udruzi B.a.B.e., održala je radionicu na temu Iskustva iz prakse u radu sa žrtvama različitih vrsta nasilja - grupni rad”.

Imajući u vidu da su kaznena djela počinjena iz mržnje svakodnevna stvarnost diljem EU, provođenjem treninga za policijske službenice i službenike nastojalo se pridonijeti unapređenju postojećih znanja i vještina policijskih službenika koji rade sa stvarnim ili potencijalnim žrtvama zločina iz mržnje. Trening je također pridonio podizanju svijesti o utjecaju i posljedicama zločina iz mržnje, uključujući i podizanje svijesti o postojećim službama podrške i pomoći žrtvama, fokusirajući se na ranjive skupine.

 

Stranica