Treneri i predavači Policijske akademije predvode praktičnu obuku šeste generacije Frontexovih stalnih snaga prema novom programu

Jednogodišnji program podijeljen je u dva semestra različite zahtjevnosti kako bi polaznicima s različitim razinama znanja i iskustava omogućio da budu jednako pripremljeni za buduće zadaće na vanjskim granicama Europske unije

Od 16. do 27. svibnja 2022. godine hrvatski stručnjaci sudjelovali su u još jednom ciklusu obuke Frontexovih stalnih snaga u španjolskoj Avili, koji se ovaj put provodi prema novom produženom programu.

Ovaj jednogodišnji program, umjesto dosadašnjeg šestomjesečnog, trebao bi osigurati da polaznici s različitim razinama znanja i iskustava budu jednako osposobljeni i pripremljeni za buduće zadaće na vanjskim granicama Europske unije.

Hrvatski stručnjaci sudjelovali su i u izradi plana i programa produžene obuke, u kojoj je svaki modul podijeljen u dva semestra različite složenosti i zahtjevnosti, a provođenje praktičnih vježbi u sklopu prvog, manje zahtjevnog semestra modula 5 vezanog za zaštitu granice bilo je prigoda da realiziraju ono što su s kolegama iz drugih zemalja članica isplanirali.   

Praktične vježbe izvodile su se u simuliranim uvjetima kroz različite scenarije, gdje su polaznici pod nadzorom trenera izvršavali različite problemske zadatke. Pritom su stekli znanja i vještine kako bi u realnim uvjetima, koje su pred njih stavili certificirani hrvatski treneri, bili spremni za zadaće koje ih očekuju kad budu sudjelovali u Frontexovim operativnim aktivnostima na vanjskim granicama Europske unije. Tijekom dva puna tjedna obuku su u prvom semestru prošla ukupno 172 polaznika šeste generacije stalnih snaga.

Teorijskim predavanjima i praktičnim vježbama prisustvovala je i Anemona Perez, voditeljica Frontexove službe za kontrolu kvalitete, kako bi procijenila jesu li predavanja i praktične vježbe u potpunosti usklađeni s planom i programom obuke službenika SC Cat 1, sa zajedničkim temeljnim kurikulumom za obuku granične policije, kao i sa sektorskim kvalifikacijskim okvirom za graničnu policiju.
 
Sukladno Uredbi (EU) 2019/1896 Europskog parlamenta i Vijeća o europskoj graničnoj i obalnoj straži, Republika Hrvatska u obvezi je sudjelovati u osposobljavanju Frontexovih stalnih snaga, te se i u izradu i u provedbu programa obuke uključila i Policijska akademija, kao jedna od najaktivnijih Frontexovih partnerskih akademija.

Već sada dobro poznat hrvatski tim u Frontexu sastavljen je od zamjenice načelnika Policijske akademije Mirjane Abramović, policijskih službenika Policijske akademije Nikole Slameka, Krešimira Kaniže, Martine Grdinić, Ivana Arbutine, Roberta Kralja, Natalije Jovan i Jakova Šušnjare, a na ovoj im je obuci svojim dugogodišnjim iskustvom u zaštiti granice pomagao i policijski službenik PGP Bajakovo Mato Kozina. Uigrani hrvatski tim svoje je bogato iskustvo u provođenju praktičnih vježbi gradio obučavajući polaznike Frontexovih obuka, ali jednako tako redovito sudjeluje i na tečaju te drugim programima za graničnu policiju Republike Hrvatske.

U drugom semestru obuke Frontexovih stalnih snaga, koji je za modul 5 predviđen sredinom kolovoza, polaznicima će biti predočeni puno zahtjevniji problemski zadaci i situacije, kao i veća odgovornost u odnosu na planiranje i donošenje odluka. Time će imati prigodu nadograditi znanja i vještine stečene tijekom ove obuke i u potpunosti se pripremiti za zadaće koje ih očekuju na vanjskim granicama Europske unije.

Pisane vijesti