Tjedan terenske nastave za učenike četvrtih razreda Policijske škole „Josip Jović“

Cilj terenske nastave povezivanje je teorijski stečenih znanja s praktičnima u konkretnom prostoru, poticanje učenika na međusobno druženje i suradnju, jačanje razrednog zajedništva kroz planirane aktivnosti, proširivanje znanja te razvijanje zdravih vidova ponašanja u novim sredinama


Učenice i učenici 4.a i 4.b razreda Policijske škole „Josip Jović“ od 10. do 14. listopada 2022. godine sa svojim razrednicima Robertom Mijalić Krešić i Nenadom Vitanovskim te odgajateljima Zlatkom Ancićem i Davorom Katićem nalazili su se na terenskoj nastavi na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. 
 
Terenska nastava ovakvog sadržaja i oblika u Policijskoj školi održana je po prvi puta i predviđena je Školskim kurikulumom s ciljem povezivanja teorijski stečenih znanja s praktičnim u konkretnom prostoru, poticanja učenika na međusobno druženje i suradnju, jačanje razrednog zajedništva kroz planirane aktivnosti, proširivanje znanja te razvijanje zdravih vidova ponašanja u novim sredinama.
 
Terenska nastava započela je programom u Pustolovno-izletničkom centru Rizvan City u predjelu Velebita, gdje su učenici sudjelovali u mnoštvu jedinstvenih atraktivnih pustolovnih aktivnosti uz puno smijeha, ali i truda kako bi uspješno savladali adrenalinski park s više elemenata preuzetih iz alpinizma koji su smješteni na rastegnutim sajlama između drveća u šumi na visini do 6 metara. Neki su bili hrabri na  zip-lineu i na usponu na umjetnu stijenu dok su se drugi okušali u streličarstvu, ljudskom stolnom nogometu ili divovskoj ljuljački na visini 15 metara. Cilj uključivanja ove aktivnosti u terensku nastavu je vježba ravnoteže, motorike i koncentracije, jačanje samopouzdanja, razvoj i povećanje izdržljivosti i fizičke kondicije, ali i povećanje motiviranosti te jačanje timskog rada.
 
Tijekom tri dana boravka u objektu granične policije Mladost u Kuparima, učenici su imali priliku usvojiti znanja o radu policijskih postaja na području Policijske prave dubrovačko-neretvanske te su posjetili Postaju aerodromske policije Čilipi, Postaju pomorske policije Dubrovnik te Postaju granične policije Gruda, odnosno cestovni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba Karasovići. 
 
Svi učenici obišli su staru gradsku jezgru Dubrovnika, gradske zidine, Dubrovačku katedralu, Tvrđavu Lovrijenac, Dom Marina Držića te po vlastitom odabiru barem još jedan od muzeja, odnosno Pomorski muzej, Prirodoslovni muzej, Arheološki ili Etnografski muzej kako bi što bolje upoznali grad Dubrovnik i njegovu okolicu.
 
Obilaskom Sokol grada u Konavlima, utvrde Dubrovačke Republike uz granicu s tadašnjim Otomanskim Carstvom iz 14. stoljeća učenici su upoznati s načinom zaštite stanovnika konavoskog područja od vanjskih neprijatelja te životnim navikama i mogućnostima tog vremena.
 
Tijekom povratka u Zagreb obišli su Šibenik i posjetili Katedralu sv. Jakova, jedno od najljepših i najznačajnijih graditeljskih ostvarenja u Hrvatskoj koje je UNESCO uvrstio na popis svjetske kulturne baštine. Boravak u Šibeniku nikako nije mogao proći bez prisjećanja na Dražena Petrovića i obilazak njegovog kipa.  Terenska nastava završena je posjetom Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu gdje je učenicima uz interpretaciju Teslina života prezentiran i zavičaj odakle je Tesla krenuo prema najvećim dostignućima koji su promijenili čitav svijet.
Učenice i učenici iskazali su zadovoljstvo provedenim tjednom nastave  te se radosno vratili u školske klupe i svoje svakodnevne aktivnosti. 
 
 

Stranica