Tipičan policijski dan i „filmska potjera“

Slika /02_vijesti/2019/12/predavanje01.jpg

Predavanje su u sklopu predmeta Prekršajno pravo održali policijski službenici temeljne policije koji su dosadašnjim radom iskazali visoku razinu kompetencija i motiviranosti

Gosti predavači na nastavi Prekršajnog prava u Policijskoj školi „Josip Jović“ 13. prosinca ove godine bili su službenici VIII. policijske postaje Policijske uprave zagrebačke.

Policijski službenici VIII. policijske postaje Monika Franjić i Žarko Gaćeša, kao gosti predavači, održali su predavanje tijekom kojeg su polaznici četiri odjela Policijske škole aktivno sudjelovali u nastavi. Naime, predavanje su u sklopu nastavnog predmeta Prekršajno pravo održali policijski službenici temeljne policije koji su dosadašnjim radom iskazali visoku razinu kompetencija i motiviranosti za policijski posao.

Monika Franjić radi u ophodnji, a pripadnica je zasebnih policijskih postrojbi i mentorica vježbenicima. Žarko Gaćeša vođa je sektora koji je donedavno dijelio iste poslove i zadaće s kolegicom Franjić.

Njihovo je predavanje, uz prigodnu prezentaciju, tematski bilo podijeljeno na tri dijela. Prvo je slijedio prikaz jednog tipičnog policijskog dana u dnevnoj smjeni od otpreme službe pa do izvršavanja zadaća na terenu. Naglasak je bio na osiguranju nazočnosti okrivljenika (postupanje po dovedbenom nalogu suda) i uručenju poziva – sukladno nastavnom programu Prekršajnog prava.

U drugom dijelu, uz prezentaciju, fotografije i video snimke, polaznici su mogli vidjeti potjeru za počiniteljem u kojoj su sudjelovali predavači Monika i Žarko. Tijekom ove „filmske“ potjere pratimo počinitelja koji je u Italiji otuđio vozilo, a u Republici Sloveniji počinio razbojništvo.
Nakon toga je probio graničnu blokadu na Bregani te u Samoboru otuđio vozilo pa na njega stavio ne pripadajuće registracijske pločice. Počinitelj je zatim u Zagrebu provalio u trgovinu. Potom je bježao većem broju auto-ophodnji da bi potjera na kraju ipak bila okončana, a počinitelj uhićen na području Policijske uprave krapinsko-zagorske.

Predavači su odgovarali na pitanja naših polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac. Posebnu pozornost polaznika pobudio je odgovor na pitanje jesu li ikada bili u opasnim situacijama.
Nakon završnog izlaganja polaznici su izrazili želju češće poslušati goste predavače iz policijske prakse, kako bi ih svojim iskustvima motivirali i educirali za buduće izazove.

Stranica