Testiranje pasa za potrebe MUP-a

I dalje traje nabava pasa za školovanje u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa 

Na prostoru Policijske akademije, 10. siječnja 2022. provodilo se testiranje četiriju pasa, od  kojih je jedan zadovoljio na testiranju te je ostao u Centru za.
 
Naime, na internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, u dnevnim tiskovinama i na drugim prigodnim mjestima objavljen je oglas za kupovinu pasa koji će ostati otvoren do ispunjenja godišnje kvote planirane nabave pasa, odnosno broja pasa koje je potrebno školovati u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.
 
Psi koji se kupuju za potrebe školovanja u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, u pravilu su starosti od 12 do 36 mjeseci. Samo iznimno, moguće je kupiti, donirati ili udomiti i pse koji su mlađi od 12 mjeseci, odnosno kod donacije ili udomljavanja prihvaćaju se i psi starosti do 42 mjeseca.
 
Osnovni uvjeti za nabavu pasa prilikom kupoprodaje su: starost od 12 do 36 mjeseci, mužjaci i ženke svih pasmina uključujući i mješance, a psi se odabiru ovisno o trenutnim potrebama MUP-a RH.
 
Nakon što prijavljeni psi zadovolje osnovne uvjete, isti će biti podvrgnuti pregledu dokumentacije i vanjštine koji obuhvaćaju pregled putovnice psa, vlasništva psa, broja mikročipa, valjanosti cijepljenja i vanjštine psa. Zatim se provode testovi radnih sposobnosti kojima se utvrđuje da li pas posjeduje nagone koji su potrebni kako bi se on uspješno školovao za službenog psa Ministarstva. Pas mora biti socijaliziran, imati nagon za traženje i sl.
 
Tijekom testiranja pas ostvaruje određeni broj bodova temeljem kojih se određuje njegova cijena. Ukoliko pas zadovolji na testovima radnih osobina, odlazi na veterinarski pregled na Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje (na trošak Ministarstva). Probni period u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa traje najduže do 30 dana.
Maksimalna cijena prilikom kupovine psa iznosi do 25 tisuća kuna, a određuje se ovisno o ostvarenim bodovima na testiranju.
 
Svi zainteresirani mogu prijaviti psa pozivom na broj 01/2426-371 ili na email adresu covdsp@mup.hr.

Pisane vijesti