Testiranje na droge - sastavni dio redovite kontrole prometa

U Zagrebu večeras počinje prvo pokusno testiranje vozača na droge i to na predviđenih 5 punktova. Testiranje vozača na terenu obavljat će za te poslove obučeni policijski službenici koji su u tjedan dana prošli teorijski dio seminara o načinu uporabe testova na terenu. Ukupno je obučeno 20 policajaca iz 5 policijskih uprava koji će danas imati priliku teorijsko znanje primijeniti i u praksi. Tim povodom danas je u prostorijama Policijske akademije održana i tiskovna konferencija na kojoj su predstavnici medija upoznati sa načinom rada uređaja za testiranje vozača na prisutnost droga u organizmu, a posebno im je i demonstrirana praktična primjena uređaja. Radi se o uređaju naziva Cozart Rapiscan i do sada je u praksi primjenjivan u Italiji i Velikoj Britaniji. Aparat radi na principu testiranja putem sline, tako da se štapić s vatom stavlja pod jezik i za 10- tak minuta se može očitati rezultat. Uređaj otkriva prisutnost amfetamina, raznih lijekova za smirenje, opijata, kanabisa i kokaina u organizmu. Za vozače kojima se utvrdi pristunost droga u organizmu, prema najnovijem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji 20. kolovoza stupa na snagu, propisane su pooštrene mjere - 3000 kuna, pet kaznenih bodova i 6. mjeseci zabrane upravljanja vozilom, a u slučajevima prometnih nesreća koje su uzrokovane zbog utjecaja opojnih droga predviđena kazna je 6000 kuna, 7 kaznenih bodova i oduzimanje vozačke dozvole na period od 6. mjeseci. No kao i teži prekršaj smatrat će i odbijanje testiranja i odbijanje liječničkog pregleda. Testiranje vozača na prisutnost droga u organizmu jedna je u nizu akcija koja je sukladna sa Nacionalnim programom suzbijanja zlouporabe droga ali također predstavlja i potrebu prilagodbe odredbama nadolazećeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Cilj takve i sličnih akcija je u konačnici generalna prevencija problema droge u svakodnevnom društvu.

U Zagrebu večeras počinje prvo pokusno testiranje vozača na droge i to na predviđenih 5 punktova. Testiranje vozača na terenu obavljat će za te poslove obučeni policijski službenici koji su u tjedan dana prošli teorijski dio seminara o načinu uporabe testova na terenu. Ukupno je obučeno 20 policajaca iz 5 policijskih uprava koji će danas imati priliku teorijsko znanje primijeniti i u praksi.

Tim povodom danas je u prostorijama Policijske akademije održana i tiskovna konferencija na kojoj su predstavnici medija upoznati sa načinom rada uređaja za testiranje vozača na prisutnost droga u organizmu, a posebno im je i demonstrirana praktična primjena uređaja. Radi se o uređaju naziva Cozart Rapiscan i do sada je u praksi primjenjivan u Italiji i Velikoj Britaniji. Aparat radi na principu testiranja putem sline, tako da se štapić s vatom stavlja pod jezik i za 10- tak minuta se može očitati rezultat. Uređaj otkriva prisutnost amfetamina, raznih lijekova za smirenje, opijata, kanabisa i kokaina u organizmu.

Za vozače kojima se utvrdi pristunost droga u organizmu, prema najnovijem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji 20. kolovoza stupa na snagu, propisane su pooštrene mjere - 3000 kuna, pet kaznenih bodova i 6. mjeseci zabrane upravljanja vozilom, a u slučajevima prometnih nesreća koje su uzrokovane zbog utjecaja opojnih droga predviđena kazna je 6000 kuna, 7 kaznenih bodova i oduzimanje vozačke dozvole na period od 6. mjeseci. No kao i teži prekršaj smatrat će i odbijanje testiranja i odbijanje liječničkog pregleda.

Testiranje vozača na prisutnost droga u organizmu jedna je u nizu akcija koja je sukladna sa Nacionalnim programom suzbijanja zlouporabe droga ali također predstavlja i potrebu prilagodbe odredbama nadolazećeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Cilj takve i sličnih akcija je u konačnici generalna prevencija problema droge u svakodnevnom društvu.

Stranica