Temeljna i specijalistička obuka Stalnih zaštitnih snaga kategorije 1

Hrvatski tim stručnjaka sudjeluje u provedbi dvije Frontexove obuke u portugalskoj Almadi

U vremenskom periodu od 21. rujna do 10. listopada , hrvatski policijski službenici sudjeluju u provedbi drugog semestra temeljne obuke Frontexovih Stalnih zaštitnih snaga kategorije 1. Obuka u drugom semestru većinom je bazirana na praktičnoj primjeni stečenih teorijskih znanja. Polaznici obuke kroz niz scenarija prolaze situacije na koje mogu naići prilikom obavljanja zaštite europskih vanjskih granice.

Praktične vježbe se provode u simuliranim uvjetima uz uporabu opreme koja se koristi u operativnim aktivnostima. Scenariji se razlikuju po kompleksnosti, kreće se od jednostavnijih postupanja pa sve do zahtjevnijih gdje polaznici stječu znanja i vještine predviđene Planom i programom obuke.

Tim hrvatskih predavača i certificiranih Frontexovih trenera s Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ čine Aleksandar Čubrilo, Martina Grdinić, Jakov Šušnjara i Krešimir Kaniža. Policijska akademija prilikom provedbi obrazovnih aktivnosti, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, prati trenutne trendove u zaštiti državne granice i sprečavanju prekograničnog kriminaliteta.

Svojim znanjem i iskustvom ovaj put potporu pružaju Ivan Bosanac (PGP Cetingrad), Ivan Popović (PGP Metković) i Darko Debak (PGP Županja) iz domene zaštite granice, Josipa Jerković (PP Zadar) za prekogranični kriminalitet te Dubrakvo Žurga (ATJ Lučko) iz područja taktičke medicine.

Paralelno s temeljnom obukom, Almada je od 17. do 28. rujna bila domaćin specijalističke obuke „Operational Leadership training“ za buduće vođe grupa Stalnih zaštitnih snaga kategorije 1. Naime, nakon tri godine provedbe temeljnih, specijalističkih i profilnih obuka, a sukladno Uredbama EU i odlukama Upravnog odbora Frontexa potrebno je hijerarhijski ustrojiti Stalne zaštitne snage kategorije 1, to jest uspostaviti zapovjedne lance i zone odgovornosti.

Po prvi put održane su dvije praktične kompleksne vježbe u noćnim uvjetima u kojima je sudjelovalo po 55 polaznika i trenera. Uključivale su polaznike temeljne obuke koji su obavljali poslove zaštite granice i polaznike specijalističke obuke koji su organizirali i koordinirali rad ophodnji (grupa) na terenu.

„Ova vježba je ono što obuka treba biti. Praktični pristup i realne situacije izazov su za polaznike čijim rješavanjem stječu znanja i vještine potrebne za budući rad. Zahvaljujem se hrvatskom timu koji je uspio u kratkom vremenu osmisliti scenarije, pripremiti vježbu i koordinirati ovoliki broj učesnika“, izjavio je Seppo Turkia jedan od idejnih začetnika obuke za Stalne zaštitne snage.

Pisane vijesti