Tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite

Polaznici će se osposobiti za samostalno obavljanje poslova i zadataka iz domene protueksplozijske zaštite i protudiverzijskog pregleda

Na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik" 30. rujna 2024. započeo je s radom tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite, za 15 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i 2 djelatnika Ministarstva obrane RH.
 
Sukladno planu policijskog obrazovanja Ministarstva unutarnjih poslova za 2024. u Policijskoj akademiji, od 30. rujna 2024. do 21. veljače 2025. održava se tečaj specijalizacije iz protueksplozijske zaštite, na kojem će se polaznici osposobiti za samostalno obavljanje poslova i zadataka iz domene protueksplozijske zaštite i protudiverzijskog pregleda te načinima postupanja s formacijskim i improviziranim eksplozivnim sredstvima.
 
Prema nastavnom planu i programu tečaj će se realizirati u trajanju od 649 sati predavanja, od toga 380 sati teorijske i 269 sati praktične nastave.
 
Obuhvaćena su područja terorizma, eksplozivnih tvari, minsko eksplozivnih sredstava, streljiva, topničkih, zrakoplovnih i mornaričkih sredstava, osnove KBRN oružja, specijalnih upaljača i mina iznenađenja, improviziranih eksplozivnih naprava, protueksplozijske opreme i uređaja, mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja, prve pomoći, komunikacijske kulture i upravljanja stresom, topografije, skladištenja i prijevoza eksplozivnih sredstava i očevida eksplozija.
 
Program obuhvaća i vrlo velik broj praktičnih vježbi s vježbovnim i bojevim sredstvima, čime se simuliraju i stvaraju stvarni uvjeti rada djelatnika na terenu. Isto tako, program je oplemenjen stručnim posjetima i studijskim boravcima u institucijama koje se profesionalno bave aktivnostima koje su usko vezane uz rad i djelovanje službenika protueksplozijske zaštite.
 
Polaznicima su dostupne sve informacije od nastavnih sadržaja, rasporeda predavanja i ispita, obavijesti, materijala i literature predavanja na sustavu e-obrazovanje.
 
Otvaranju su prisustvovali voditelj Službe za cjeloživotno obrazovanje Ilija Jakić, voditelj Protueksplozijske službe, Ravnateljstva policije Tomislav Vukoja, voditelj poslova za protudiverzijsku zaštitu iz Službe za osiguranje i zaštitu štićenih objekata Uprave za posebne poslove sigurnosti Velibor Vučković, iz MORH-a brigadir Andrija Križanić i voditelj tečaja Zoran Krsnik, koji su se prigodno obratili, upoznali polaznike s obavezama pridržavanja kućnog reda i podržali ih u naporima za stjecanje znanja i vještina koji su potrebni za obavljanje poslova protueksplozijske zaštite.
 
Nakon urednog pohađanja nastave i sudjelovanja u svim aktivnostima predviđenim u programu te uspješnog polaganja završnog ispita pred povjerenstvom, polaznici će steći odgovarajuće kompetencije koje su nužne za obavljanje poslova protueksplozijske zaštite.


Pisane vijesti