Tečaj prometne policije za vršenje očevida prometnih nesreća

Tečaju je prisustvovalo 22 policijska službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i tri pripadnika Pukovnije vojne policije Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske

Na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ u ponedjeljak, 13. svibnja, započeo je s radom tečaj prometne policije - osposobljavanje za vršenje očevida prometnih nesreća.

Tečaju je prisustvovalo 22 policijska službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i tri pripadnika Pukovnije vojne policije Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Sukladno planu policijskog obrazovanja Ministarstva unutarnjih poslova za 2024., tečaj će se održati u vremenu od 13. svibnja do 7. lipnja 2024. godine.

Riječ je o tečaju čiji cilj je stručno osposobljavanje za samostalno obavljanje očevida prometnih nesreća, na način da će se polaznike upoznati s teoretskim znanjima o prometnim nesrećama i obvezama policijskih službenika u kriminalističkom istraživanju istih, kako bi im se osigurala teoretska podloga za uvježbavanje praktičnog postupanja na mjestu događaja prometne nesreće.

Upoznavanje polaznika sa situacijskim planom, priborom potrebnim za mjerenje na terenu, priborom za crtanje situacijskog plana, načinom fiksiranja mjesta događaja, sadržajem situacijskog plana, načinom izrade situacijskog plana, izradom kriminalističke fotografije, nalaženjem i izuzimanjem tragova.

Zatim slijedi upoznavanje s načinom unosa potrebnih podataka u evidencije te rad kroz evidencije IS MUP-a, odnosno da kroz simulacije na kraju tečaja mogu samostalno obavljati očevide prometnih nesreća.

Svečanom otvaranju prisustvovali su voditelj Službe prometne policije, Uprave za javni red i sigurnost Josip Mataija, voditelj Službe za cjeloživotno obrazovanje Ilija Jakić i voditeljica tečaja Helena Ćurković, koji su se prigodno obratili polaznicima, te ih podržali u naporima za stjecanje znanja i vještina koje su potrebne za obavljanje očevida prometnih nesreća.

Nakon pohađanja nastave i sudjelovanja u svim aktivnostima predviđenim u programu te uspješnog polaganja završnog ispita pred povjerenstvom, polaznici će steći odgovarajuće kompetencije koje su nužne za obavljanje očevida prometnih nesreća.
 
 

Pisane vijesti