Svečanosti u povodu Dana policije 2009.

Slika topvijesti/godina_2009/rujan/dan policije/plakat_mala.jpg

Foto: MUP, PU
Ministarstvo unutarnjih poslova u utorak, 29. rujna i ove će godine svečano obilježiti dan Svetog Mihovila, zaštitnika policije. Prigodni programi u policijskim upravama diljem Hrvatske traju već nekoliko dana, a obilježavanje u glavnom gradu započelo je 15. rujna i to konferencijom „Prevencija u lokalnoj zajednici“ na Policijskoj akademiji.

U nedjelju, 27. rujna, točno u podne sa zagrebačkog Zrinjevca krenut će utrka „Četiri zagrebačka trga“, koju osmu godinu za redom organizira Policijska uprava zagrebačka. Građani i atletičari odmjerit će svoje snage trčeći 5 000 metara kroz četiri trga, odnosno: Trgom Nikole Šubića Zrinskog, Strossmayerovim trgom, Trgom maršala Tita i Trgom bana Josipa Jelačića. Osim odraslih, natjecat će se i djeca te osobe s invaliditetom i posebnim potrebama. Prvih 400 najuspješnijih natjecatelja u svakoj utrci dobit će medalju i majicu.

U ponedjeljak, 28. rujna, u 11 sati predsjednik RH Stjepan Mesić posjetit će Ravnateljstvo policije. Šef države će obići Centar za forenzička ispitivanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Na sam Dan policije, 29. rujna u 8.30 sati izaslanstvo MUP-a, predvođeno ministrom Tomislavom Karamarkom, položit će vijence na Mirogoju uz Zid boli, Središnji križ u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobnicu dr. Franje Tuđmana i na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na zagrebačkom Krematoriju. U 10 sati izaslanstvo će primiti predsjednik Stjepan Mesić. U amfiteatru Ravnateljstva policije ministar unutarnjih poslova u 11.30 sati dodijelit će godišnje nagrade i odlikovanja djelatnicima MUP-a. Sveta misa održat će se u Župi Blažene Djevice Marije na zagrebačkom Laništu.

Obilježavanje dana policije završit će Svečanom akademijom u Kongresnom centru na Zagrebačkom velesajmu, s početkom u 20 sati. Kongresni centar ove će godine ugostiti i izložbu Muzeja policije. Bit će prikazane fotografije, izlošci i zapisi iz rada interventne, temeljne, specijalne, prometne i granične policije te emitiran dokumentarni film HTV-a „Prvi hrvatski redarstvenik“, o početku agresije na RH.

Sljedećeg dana, 30. rujna, ministar Karamarko primit će strana izaslanstva i povesti ih u šetnju i razgledavanje grada Zagreba. Ovogodišnja proslava Dana hrvatske policije završit će u nedjelju, 4. listopada, vojno-redarstvenim hodočašćem u Mariju Bistricu.      

  

Konferencija "Prevencija u lokalnoj zajednici"



Stranica