Svečanost za početak školovanja 385 budućih policajki i policajaca

Slika topvijesti/2017/listopad/narastaj.jpg

Na Policijskoj akademiji danas, 23. listopada, održana je svečanosti povodom početka školovanja za nove naraštaje u Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2017./2018. godini.

Na Policijskoj akademiji danas, 23. listopada, održana je svečanosti povodom početka školovanja za nove naraštaje u Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2017./2018. godini.

Nakon prijavka načelnika Policijske akademije Dubravka Novaka ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i izvedbe Himne klape Sv. Matej iz Bjelovara, započelo je postrojavanje polaznika i polaznica Policijske škole Josipa Jovića.

Polaznicama i polaznicima obratio se načelnik Dubravko Novak, pozdravivši ministra Davora Božinovića, glavnog ravnatelja Nikolu Milinu, sve prisutne dužnosnike i uzvanike, i podsjetio kako su, baš na ovom mjestu gdje stoji 13. generacija, bili postrojeni i prvi hrvatski redarstvenici, koji su prvi krenuli u obranu domovine. „Iz redova policije nastala je i slavna hrvatska vojska. Ime prvog poginulog hrvatskog redarstvenika nosi i vaša škola. I pozivam vas da budete svjesni naše povijesti, ali da date sve od sebe kako bi postali educirani, profesionalni i ponosni pripadnici hrvatske policije“, kazao je načelnik Policijske akademije.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina s posebnim ponosom izrekao je polaznicima i polaznicama Policijske škole Josipa Jovića  kako se nalaze na mjestu koje ima posebno značenje za povijest hrvatske policije. „Upravo ovdje prije nešto više od 27 godina stasala je prva generacija hrvatskih policajaca koja je dala nemjerljiv doprinos u stvaranju naše domovine. Generacija koja je bezrezervno i hrabro sudjelovala u obrani svakog pedlja hrvatske države. Taj neprocjenjivi moralni kapital, zalog koji vam je ostavljen u nasljeđe, imajte uvijek na umu dok obavljate policijski poziv“, rekao  je glavni ravnatelj policije.

Istaknuo je da policajac znači biti i zaštitnik, prijatelj i pomagač svim građanima i pojedincima koji poštuju zakone ove zemlje. „Upravo vi, izabrali ste to zanimanje i samim time postali ste dijelom policijske obitelji. Odoru koju ste zadužili, nosite uvijek s ponosom i zadovoljstvom, jer ste od svih kandidata upravo vi uspjeli i izabrani ste za one najbolje.“ Mladim naraštajima poručio je da hrvatski policajac koji ima obvezu i odgovornost prema građanima Republike Hrvatske, ima ujedno i obavezu prema Europskoj uniji.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izrazivši svoj ponos polaznicima i polaznicama Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac, obratio im se riječima: „Nije to lak izbor! Za svoj životni poziv odabrati zanimanje s kojim u paketu neizostavno idu kolektivna odgovornost, nepokolebljivost u dosljednom, nepristranom, zakonitom i etičkom djelovanju, i stalno prisutan rizik po vlastiti život. Djevojke i mladići, pred vama je ozbiljna zadaća. Policija je ogledalo svoje države. Jednog dana bit ćete stup našeg društva„. Obećao im je kako će Ministarstvo unutarnjih poslova osigurat svu potrebnu, kvalitetnu i modernu opremu, sve ono što jedan moderan policajac zaslužuje imati u opremljenosti u svakom smislu. „Ulažući u vas, ulažemo u budućnost! U sigurnu Hrvatsku i Europu“, poručio je ministar polaznicama i polaznicima.

Prije same svečanosti u kapelici Sv. Mihael na Policijskoj akademiji, služena je sv. Misa predvođena mons. Jurom Bogdanom, vojni ordinarij, u koncelebraciji s biskupskim vikarom za MUP Franom Musićem.

O Policijskoj školi Josipa Jovića

Polaznici Policijske škole Josipa Jovića, njih 385, idućih će devet mjeseci stjecati potrebna znanja i vještine potrebne za budući policijski posao.

Policijska škola Josipa Jovića provodi temeljno obrazovanje za zanimanje policajac sukladno svom Statutu i propisima o srednjoškolskom obrazovanju. Program temeljnog obrazovanja za zanimanje policajac donosi ministar uz suglasnost ministra znanosti, obrazovanja i športa. Temeljnim policijskim obrazovanjem za zanimanje policajac smatra se redovito srednjoškolsko obrazovanje kroz 3. i 4. razred Policijske škole, srednjoškolsko obrazovanje odraslih za zanimanje policajac te temeljni policijski tečaj. Obrazovanje se provodi u skladu s potrebama Ravnateljstva policije, općim propisima iz područja obrazovanja i propisima donesenim na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi (NN 112/2010).



Stranica