Svečanost u Policijskoj akademiji: Peta godina Programa „Partnership for education“

Slika topvijesti/2017/svibanj/PA/programTx1.jpeg

Povodom početka novih aktivnosti, u sada već petoj godini Programa „Partnership for education – Parnerstvo za obrazovanje“ u Policijskoj akademiji, 15. svibnja, okupili su se visoki uzvanici.  

 Foto: MUP

Povodom početka novih aktivnosti, u sada već petoj godini Programa „Partnership for education – Parnerstvo za obrazovanje“ u Policijskoj akademiji, 15. svibnja, okupili su se visoki uzvanici.

Svečanom otvorenju nazočili su Robert Kopal, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova, veleposlanica SAD-a Nj. E. Julieta Valls Noyes, Želimir Radmilović, načelnik Policijske akademije, sudionici obuke te brojni drugi.

Kroz Program „Partnership for education“ Republika Hrvatska ostvarila je dugogodišnju koherentnu i uspješnu suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama koja je započela još 2013. godine. Razlog tome su vrlo dobri bilateralni odnosi dviju zemalja. Sjedinjene Američke Države prepoznale su uložene napore u jačanju mehanizama hrvatske policije te njihovu spremnost u borbi protiv organiziranog i transnacionalnog kriminala.

Prigodom svečanog otvaranja, načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović obratio se prisutnima te predstavio aktivnosti koje će se provoditi u petodnevnom programu za policijske službenike i tužitelje država sudionica iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Slovenije.

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih država u RH Julieta Valls Noyes naglasila je kako je regionalna suradnja od vitalne važnosti u suzbijanju kriminaliteta, a „Partnership for education“ pomaže u razvoju strateških partnerstava s tim ciljem u jugoistočnoj Europi.

Državni tajnik Robert Kopal u ime Ministarstva unutarnjih poslova zahvalio se američkim partnerima na iskrenom prijateljstvu i svesrdnoj pomoći kako na ekspertnoj tako i na organizacijskoj razini te naglasio kako smo proveli čitav niz kvalitetnih edukacija kao ravnopravni partneri, te ćemo tako   nastaviti činiti i u budućnosti.

„Ovaj program pokazuje našu predanost u borbi protiv organiziranog i transnacionalnog kriminala koji ne poznaje granice i zato je važna spremnost svih država uključenih u Program da surađuju, pružaju pomoć jedna drugoj, jer samo tako možemo ponuditi cjelovita rješenja i osigurati više solidarnosti na regionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini“, rekao je državni tajnik Kopal.

Osvrnuvši se na program, također je istaknuo kako je Prvi ovogodišnji Modul posvećen temi gospodarskog kriminaliteta i korupcije koji predstavljaju jedan od najznačajnijih izvora ugrožavanja nacionalne sigurnosti.

„Gospodarski kriminalitet postoji oduvijek i posvuda i suština mu je uvijek i svugdje ista, ali on ima svoje specifičnosti vezane uz vrijeme u kojem nastaje i mjesto u kojem nastaje. Razmjena informacija, znanja, dobre i loše prakse, može samo koristiti u borbi protiv ovog, prije svega društvenog problema. Siguran sam da će rezultati ovogodišnjih edukacija ponovo doprinijeti učinkovitijoj regionalnoj i međunarodnoj suradnji na operativnoj razini, što su pokazale i konkretne uspješno okončane policijske akcije“, naglasio je državni tajnik. Također je zaželio sudionicima programa ugodan boravak u RH i uspješan rad.

Prvi ovogodišnji modul održat će se u razdoblju od 15. do 19. svibnja 2017. i bit će posvećen temi gospodarskog kriminaliteta i korupcije.

Valja naglasiti kako se radi o provedbi ciljane obuke za policijske službenike, koja prelazi državne granice i čiji učinci imaju pozitivno djelovanje na cijelu regiju. Ovom zajedničkom inicijativom namjera je bila ojačati regionalnu policijsku suradnju, koristeći hrvatska iskustva u ispunjavanju kriterija za pristupanje Europskoj uniji, uključujući uspostavljanje antikorupcijskih agencija i novih zakonodavnih okvira i alata.

Na završnoj ceremoniji provest će se evaluacija i podijelit će se uvjerenja sudionicima obuke.



Stranica