Svečanost u KD Vatroslava Lisinskog povodom Dana policije

Slika topvijesti/2011/Rujan/Dan_policije_11/DP11.jpg

Povodom Dana policije i blagdana Sv. Mihovila, zaštitnika policije, u četvrtak navečer, 29. rujna, u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog upriličena je tradicionalna Svečana akademija.

Foto: MUP

Povodom Dana policije i blagdana Sv. Mihovila, zaštitnika policije, u četvrtak navečer, 29. rujna, u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog upriličena je tradicionalna Svečana akademija. Uz mnoštvo dužnosnika i djelatnika MUP-a svečanosti su nazočili i brojni visoki državni dužnosnici, predstavnici lokalne vlasti, čelnici sudbene vlasti, čelnici te predstavnici stranih policija, veleposlanici, predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija kao i brojni uglednici iz hrvatskog kulturnog, vjerskog i  javnog života. Među njima su bili:  predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, izaslanik Predsjednika RH Saša Perković, glavni Državni odvjetnik Mladen  Bajić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i drugi.

Nakon izvođenja hrvatske himne i  minute šutnje kojom je odana počast poginulim policajcima ali i svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, te desetominutnog inserta novog dokumentarnog filma „Hrvatska policija u Domovinskom ratu“  uzvanicima i gostima prigodnim govorima obratili su se ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić.

Poželjevši dobrodošlicu svima prisutnima i čestitavši Dan policije glavni ravnatelj policije Oliver Grbić  u govoru je između ostalog  naglasio: „Istinski vrednovati ovaj naš dan možemo samo uz prisjećanje na naše poginule i stradale, do zadnjeg daha odvažne policajce čije je djelo oličenje plemenitosti, a žrtva nesebična. Njih sedamsto trideset i trojica svoje su postojanje darovali stvaranju najdraže nam Domovine. Na tome smo im vječno zahvalni i svijest o njihovoj žrtvi nećemo zaboraviti uvijek iznova poticati. Spomen na njihove zaustavljene mladosti neka nam svima bude nadahnuće u svakodnevnom radu i naporima koje ulažemo u izgradnji budućnosti svih nas u Domovini na pragu ulaska u Europsku uniju. U to značajno postignuće oni su ugradili cijelog sebe. Čuvajmo ih trajno u svom sjećanju.“

Glavni ravnatelj policije Grbić također se osvrnuo na postignuća hrvatske policije u posljednjih godinu dana: „Vjerujem da ćete se složiti kako je od svih opipljivih rezultata najočitiji pomak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Svojim smo djelovanjem, od kojeg nitko nije izuzet, bez obzira na društveni ili politički položaj, ponovo posvjedočili da je okosnica našeg djelovanja doista: nulta tolerancija na korupciju. Ustrajni smo u tom naumu bez ustupaka. Iskazali smo se i na drugim područjima raznovrsnog djelokruga policijskog posla. Vrijedno je spomenuti sustavne napore i brojne programe te kampanje preventivnog karaktera, u sigurnosti cestovnog prometa, čime smo, što nas posebno raduje, uspjeli spasiti mnoge živote.“ Grbić je također kao jedno od najvećih postignuća istaknuo donošenje novog Zakona o policiji, a spomenuo je i iznimno zapaženo sudjelovanje policajaca u mirovnim misijama i ponovno uvođenje srednjoškolskog policijskog obrazovanja. Na kraju je svojim kolegama i kolegicama poželio da ih u ostvarenju zajedničkog cilja kojemu streme predvodi jasna vizija: život građana i svih pojedinaca u sigurnom, zaštićenom i mirnom životnom okruženju. „Neka u vašim svakodnevnim zadaćama i djelovanju prednjači etičnost ali i ono što ne sadrži niti jedan etički kodeks – naslijeđe Domovinskog rata i naših stradalih kolega, a to su: odlučna želja, srčanost, smionost i predanost. Želim da vas predvodi ono isto što smo posvjedočili u Domovinskom ratu: zanos, žar i čvrsto uvjerenje u časnost, pravednost i isplativost naše borbe. Pozivam vas da u toj borbi idemo i korak dalje. Da naša borba ne bude samo „borba protiv“ nego i „borba za“ prije svega pravičnost, zakonitost, poštenje, dosljednost i nadasve, opće dobro Domovine i ljudi u njoj“, rekao je Grbić.

Cijenjene uzvanike i goste  pozdravio je i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko te im se obratio prigodnom riječju, podsjetivši ih kako ove godine obilježavamo i 20. obljetnicu neovisnosti naše Domovine pa se Dan policije ove godine slavi s posebnim ponosom sjećajući se svih hrvatskih dragovoljaca, redarstvenika, policajaca koji su časno i herojski branili i obranili i tako na najbolji način stvorili hrvatsku državu.

Ministar je spomenu neka od postignuća ministarstva unutarnjih poslova u proteklom periodu. Prije svega osvrnuo se na novi zakonski okvir koji je policiji napokon omogućio da postane prava depolitizirana, profesionalna i karijerna služba. Istaknuo je kako je u proteklom periodu zaposlen i velik broj policijskih službenika kako bi se zadovoljili standardi Europske unije. „Unatoč teškim financijskim vremenima, smanjenju proračuna, teretu krize koji je dijelio i dijeli MUP u protekle tri godine ostvarili smo i velika ulaganja u policijsku infrastrukturu, opremu policije kroz projekte „nova policijska odora“ i „nova policijska flota“, rekao je Karamarko i nastavio: „Posebice naglašavam naše iznimne rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije, a oni su ostvareni samo zato što je policija bila profesionalna, nije podlijegala političkim pritiscima i utjecajima. Među uspjehe svakako spominjem da je Ministarstvo unutarnjih poslova odradilo gotovo najteža pregovaračka poglavlja Hrvatske s Europskom unijom. Ponosni smo i na to što Europska unija vidi Hrvatsku kao bitan, liderski činitelj u jugoistočnom dijelu Europe.“ Ministar se također osvrnuo na plodonosnu međunarodnu policijsku suradnju, a za sve skupa pohvalio je i zahvalio svojim djelatnicima na stručnom pojedinačnom ili timskom radu, odricanju i uloženom trudu djelatnika od svake policijske postaje, policijske uprave do Ravnateljstva policije.

Ministar Kramarko još jednom je podsjetio na ulogu hrvatske policije u Domovinskom ratu i na trud koji je Ministarstvo unutarnjih poslova proteklih godinu dana uložilo kako bi uspomena na ta vremena i heroje ostala trajno zabilježena kroz monografiju: „Hrvatska policija u Domovinskom ratu“ i istoimeni dokumentarni film. Svoje je obraćanje završio riječima: „I na kraju dragi moji policajci i policajke, istinski dijelim s najčišćim i najsvečanijim osjećajima s vama poruke, simbole i  atmosferu ovog vašeg i našeg dana. Čestitam od srca, još jednom, svima vama Dan policije, posebice mladima, i prvom naraštaju polaznika Srednje policijske škole. Oni su budućnost naše hrvatske i europske policije. Neka vas služi zdravlje, vas i vaše obitelji. Ponesite osjećaj vrijednosti i dostojanstva svojim domovima. Ponesite novu  odlučnost, odanost svom plemenitom pozivu. Neka vas čuva sveti Mihovil, vaš zaštitnik, neka vam da snagu da služite i da volite ljude i najdražu nam domovinu Hrvatsku.“

Nakon što je više od dva tjedna 113 zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova smišljalo prijedloge za novi slogan hrvatske policije između pet odabranih finalista glasali su svi zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova ali i cjelokupna hrvatska javnost. Stoga je na svečanosti objavljen pobjednički slogan, odnosno onaj koji je dobio najviše glasova. Hrvatska policija tako je od danas dobila slogan “Sigurnost i povjerenje”.

Sve prisutne kroz svečanost su proveli Barbara Kolar i Duško Ćurlić, a nazočne su tijekom večeri zabavljali klapa „Vinčace“ i Đuka Čaić.



Stranica