Svečanost obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika

Slika topvijesti/2017/studeni/hazu.jpg

Kao datum obilježavanja izabran je dan kada je 2008. godine objavljen prvi Romsko – hrvatski i Hrvatsko – romski rječnik autora Veljka Kajtazija, u izdanju romske Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH „Kali Sara“ iz Zagreba i Odjela za orijentalistiku pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Foto: MUP RH

Svjetski dan romskog jezika svečano se obilježava 5. studenog,  a prvi je put obilježen 2009. godine u Zagrebu, na inicijativu Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH „Kali Sara“. Kao datum obilježavanja izabran je dan kada je 2008. godine objavljen prvi Romsko – hrvatski i Hrvatsko – romski rječnik autora Veljka Kajtazija, u izdanju romske Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH „Kali Sara“ iz Zagreba i Odjela za orijentalistiku pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

I danas je, 3. studenog 2017., u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  održan svečani program središnjeg obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, u organizaciji saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, Savjeta za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj te predstavnika i predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine.

Ovom prigodom okupili su se predstavnici najviših državnih institucija, veleposlanstava, nevladinih organizacija, predstavnici Roma iz cijele Hrvatske, kao i predstavnici drugih organizacija i institucija, dok je iz Ministarstva unutarnjih poslova obilježavanju prisustvovao glavni ravnatelj policije Nikola Milina.  

Na samom početku središnjeg obilježavanja prisutnima se obratio domaćin, akademik Jakša Barbić, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te naglasio kako HAZU ima važnu ulogu čuvara nacionalnog identiteta, kako većinskog naroda tako i nacionalnih manjina te ujedno predstavlja savjest nacije koja brine o najvišim vrednotama u društvu, a većih vrednota od jednakosti i ravnopravnog položaja u društvu nema.  Akademik Barbić zaželio je prisutnima uspjeh na sutrašnjem Međunarodnom znanstvenom skupu „Romski jezik i kultura u emigraciji krajem 20. stoljeća“, a uvod u ovu temu je napravio dr.sc. Ljatif Demir, lektor Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Veljko Kajtazi, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Organizacijskog odbora pozdravio je sve prisutne i pozvao na obilježavanje 10-godišnjice rada Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. U svom govoru  izrazio je važnost promjene stava i predrasuda  većinskog naroda prema romskoj nacionalnoj manjini te želju da u slijedećih deset godina bude više zaposlenih Roma u lokalnoj samoupravi i nacionalnim institucijama, kao i da romska zajednica, pogotovo njen najsiromašniji dio, osjeti konkretne pomake u vidu uređenja životnog prostora.

Uzvanicima su se prigodnim govorima obratili i Normunds Rudevics, predsjednik Međunarodne romske unije, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i izaslanica Predsjednika Vlade RH, Renata Margaretić Urlić, izaslanica Predsjednice RH te Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Svečani  program završio je uručivanjem prigodnih nagrada, a potom i nagrada za životno djelo najzaslužnijima za razvoj romske zajednice na području obrazovanja te očuvanju romskog jezika kao povijesno-kulturnog bogatstva.



Stranica