Svečanom akademijom obilježen Dan policije – 29. rujna

Slika topvijesti/2013/rujan/DP/dp_t1.jpg

Foto: MUP

Središnja svečanost obilježavanja Dana policije i blagdana njenog zaštitnika Sv. Mihaela, 29. rujna, održana je u četvrtak 26. rujna 2013. godine. Tradicionalnoj Svečanoj akademiji upriličenoj u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ domaćini su bili Ranko Ostojić,  potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova i Vlado Dominić, glavni ravnatelj policije, a nazočili su joj predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, njegova potpredsjednica Dragica Zgrebec, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, general Mladen Markač, predstavnici međunarodnih organizacija, državnih institucija u RH, kao i organizacija civilnog društva, djelatni i umirovljeni policijski službenici/ce te brojni drugi visoki uzvanici i gosti.

Nakon izvođenja himne i  minute šutnje kojom je odana počast poginulim policajcima, ali i svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, uzvanicima i gostima prigodnim govorima obratili su se glavni ravnatelj policije, ministar unutarnjih poslova, a prigodnim riječima obratio se i predsjednik Vlade Zoran Milanović. 

Prisjetivši se žrtve 755 poginulih, više od 3 600 ranjenih i 31 nestalog policijskog službenika, glavni ravnatelj policije uvodno je naglasio kako su brojni stručnjaci iz policije dali nemjerljiv doprinos, kako je rekao, zasigurno najvažnijem događaju RH na višedimenzionalnom planu – članstvu u Europskoj uniji. 

„Od hrvatske policije očekuje se dodatni iskorak u stvaranju nove vrijednosti unutar izgradnje europskog sigurnosnog sustava, ali jednako tako i sigurnog regionalnog okruženja. S ovog mjesta i u ovom svečanom trenutku poručujem kako mi to možemo. Mi smo u postupku ulaska u Europsku uniju bili dobri učenici, ali sada želimo biti učitelji u regiji, ne strogi, naravno, već objektivni, pravi mentori i partneri. Ovo tromjesečno članstvo u Europskoj uniji hrvatskoj policiji dalo je kvalitetan pomak i vlastitim reformama otvorilo novu dimenziju."

Izdvojivši bespoštednu borbu protiv korupcije i svih vidova organiziranog kriminala kao najtežu zadaću, ravnatelj Dominić je rekao: „…očekujem maksimalan angažman, motiviranost i predanost svakog pojedinca na svim razinama, unutar policijske zadaće ili dužnosti koju obavlja. Također vas pozivam da ne zaboravite graditi zajedništvo, kolegijalnost i timski rad, jer jedino tako možemo i dalje lučiti uspjehe u radu i ostvariti željene ciljeve… U konačnici, ugled i integritet policije u cijelosti gradi se na radu i postupanju svakog našeg policijskog službenika na terenu, a dosljednost u provođenju zakona sačuvat će povjerenje ne samo hrvatskih nego i europskih građana u naš sustav.“

„U osam mjeseci ove godine prijavljeno je 34.622 kaznena djela općeg kriminaliteta, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je prijavljeno 37.979,  pad za 8,8 posto. Broj ubojstava manji je za čak 26,5 posto. Zabilježeno ih je 25 u odnosu na 34 u usporedbi s istim razdobljem.“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te istaknuo kako pak porast prijavljenih kaznenih djela iz područja organiziranog kriminaliteta potvrđuje da je suzbijanje takve vrste kriminala, uz korupciju, jedna od strateških odrednica hrvatske policije. „Porast prijavljenih kaznenih djela organiziranog kriminaliteta, kojih je u osam mjeseci 2013. godine prijavljeno 1.171, što je čak 186,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, samo potvrđuje najvažniju zadaću da je suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije jedna od strateških odrednica hrvatske policije. To je upravo ono što smo i tražili jer jedan od glavnih prioriteta nam je borba protiv organiziranog kriminaliteta. Želim naglasiti da ubuduće niti jedno ubojstvo neće ostati neriješeno jer će policija apsolutno sve učiniti po tom pitanju.“, rekao je te nabrojao i dosadašnje rezultate Odjela za hladne slučajeve i uspjehe najveće policijske uprave u zemlji.

Svjestan da bi nabrajanje svih postignuća iz posljednje godine iziskivalo previše vremena, ministar se u svom izlaganju dotaknuo samo najvažnijih među njima. „Policija je osigurala da se zakon poštuje i kod postavljanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru gdje je jasno pokazano da se može prosvjedovati, ali da se neće dopustiti nasilje, a posebno napad na pripadnike policije koji nose časnu odoru hrvatskog policajca.“ Istaknuo je i uspješno osiguranje utakmica visokog rizika, javnih skupova, skupova pripadnika istospolnih zajednica, daljnje razvijanje suradnje s lokalnim zajednicama kroz Vijeća za prevenciju, uvođenje AVL sustava, nabavku mobilnih stožera i Eurocoptera te dodavanje papar sprejeva standardnoj opremi, a spomenuo je i kako je hrvatska policija, kao jedna od najaktivnijih članica Interpola prekinula i nekoliko međunarodnih kanala krijumčarenja droge, ljudi i oružja.

Osvrnuo se i na Schengen, pri čemu je spomenuo i nabavku modernih plovila za nadzor morske granice. „ …hrvatska policija, osim što osigurava hrvatsku granicu, sada osigurava i vanjsku granicu Europske unije. Sada ima preko 6000  graničnih policajki i policajaca. 120 milijuna eura bit će utrošeno za pripremanje granične policije koja će braniti granicu Europske unije, no siguran sam da ćemo i tu zadaću napraviti kako treba.“

Govoreći naposljetku o složenosti i odgovornosti policijskog posla, izloženosti pogibelji, ministar Ostojić prisjetio se gubitka kolege Ante Grabića i teškog ranjavanja njegovog kolege Joška Grgića u PU šibensko-kninskoj, kao i teškog ozljeđivanja Pere Jeleča i Marka Lasića u PUZ-u, u oba slučaja pri intervencijama povodom obiteljskog nasilja.  

Svim policajkama i policajcima Dan policije čestitao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.   

„Mi smo sigurna zemlja, to nije samo moj osjećaj, to nisu samo brojke, to je moje iskustvo. Ovdje sam odrastao i proveo skoro cijeli život. Malo je gradova u Europi i u svijetu u kojima možete slobodno šetati, i prije 30, 40 godina i za vrijeme rata i danas. To je stvar kulture i običaja i načina življenja u jednoj zajednici, a ne samo policije. Ako stvari krenu loše ni najbolja policija na svijetu ne može to promijeniti. Imamo okolnosti koje nam na neki način idu na ruku, tradiciju, običaje i na vama je da uz dobre uvjete rada, pristojne plaće i stalno ulaganje u znanje, sposobnosti koje nikada ne smiju prestati, svoj posao radite na pravoj razini“, kazao je predsjednik Vlade, istaknuvši kako ćemo, što se tiče Schengena, za dvije godine aplicirati i podnijeti prijavu za procjenu hrvatske sposobnosti. Na kraju, poručio je svima: „Držite do svog ugleda, reputacije, imajte samosvijest. Nemojte biti ponosni jer u pravilu oni koji su ponosni na sebe nemaju na što biti ponosni, ali samopoštovanje i samosvijest su jako važni za policajca.“

Nagrađivanje i vrednovanje nečijeg truda na ovakvim svečanostima zauzima uvijek posebno mjesto pa su i ove godine, uz isticanje činjenice kako svi hrvatski policajci i policajke daju svojim radom nemjerljiv doprinos sigurnosti i mirnom životu svojih sugrađana, dodijeljene godišnje nagrade i zahvalnice posebno zaslužnima.

Pojedinačna godišnja nagrada pripala je policijskom službeniku PU karlovačke Igoru Matejiću, za iznimno nadprosječno i nesebično zalaganje u sprječavanju i otkrivanju svih kaznenih djela i počinitelja, osobito iz područja kriminaliteta droga, te profesionalan trud u policijskom postupanju koji doprinosi jačanju ugleda Ministarstva unutarnjih poslova kod građana. Godišnju nagradu za skupinu dobili su službenici Ureda za posebne poslove sigurnosti Željko Renić, Damir Đopar, Marijo Paj, Marko Klepić, Zlatko Koletić i Damir Hlapčić za stručno i profesionalno provođenje mjera osiguranja i zaštite te izniman doprinos jačanju povjerenja građana u Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom provođenja operativne akcije „EUROPA 2013“. Godišnju nagradu primila su i trojica službenika Policijske uprave varaždinske Jasminko Mirović, Robert Varga i Dušan Juričinec za iznimnu organiziranost i požrtvovnost u provođenju složene i dramatične akcije spašavanja osobe iz poplavljene kuće od nadolazećeg vodenog vala rijeke Drave, kojim prilikom su ugrozili svoje živote.

Uz dojmljiv popratni pljesak zahvalnicu za izniman rad preuzeo je Martin Grandits, bivši rezidentni policijski časnik za vezu Republike Austrije u RH koja mu je dodijeljena za doprinos provođenju niza operativnih akcija suzbijanja organiziranog kriminaliteta i kriminaliteta droga, te jačanju mreže i suradnje časnika za vezu međusobno i s Ministarstvom unutarnjih poslova. Zahvalnica je dodijeljena i Ivici Čačiću, za iskazanu požrtvovnost prilikom hvatanja počinitelja teškog kaznenog djela teške krađe u Gospiću.Svečani dio programa akademije izvodili su zajednički orkestar sastavljen od policijskih orkestara austrijske, mađarske i slovenske policije, te orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, tamburaškog orkestra i zbora Policijske akademije MUP-a, koji je po prvi puta sastavljen od nekoliko generacija policajki i policajaca.

Na svečanosti, uzvanicima su predstavljeni i sadržaji brzojava, zahvale na pozivu i čestitke povodom Dana policije, koje su svim plavcima uputili ponaosob, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i general Ante Gotovina.    

Obilježavanje Dana policije nastavlja se u petak, 27. rujna, otvorenjem prigodne izložbe Muzeja policije, održavanjem Sajma mogućnosti na Jarunu u subotu 28. rujna, dok će se na Dan policije i blagdan Sv. Mihaela, 29. rujna, položiti vijenci i zapaliti svijeće na Mirogoju i Krematoriju te održati misa na Policijskoj akademiji.



Stranica