Svečano prisegnula nova generacija policijskih službenika

Slika topvijesti/2014/srpanj/P9/mala1.jpg

Današnjom prisegom postajete suodgovorni za sigurnost na međunarodnoj razini jer ne postajete samo hrvatski nego i europski policajci

Foto: MUP

Svečano ozračje vladalo je danas na Policijskoj akademiji gdje je 323 mladih ljudi, 270 polaznika i 53 polaznice Policijske škole "Josip Jović", u plavim odorama, prisegnulo da će kao budući policijski službenici štititi Ustavom utvrđeni pravni poredak i braniti teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, da će u svakoj zgodi, pa i u slučaju vlastite pogibelji čuvati živote, osobnu sigurnost i imovinu hrvatskih građana te savjesno, odgovorno i profesionalno izvršavati službene zapovijedi, čuvati službenu tajnu, poštovati prava čovjeka i štititi dostojanstvo svake ljudske osobe.

Profesionalni put devete generacije polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac započeo je 3. rujna 2013. godine i trajao je 11 mjeseci tijekom kojih su usvajali teorijska i praktična znanja kao i sve potrebne vještine kako bi stekli zvanje hrvatskog policijskog službenika i ostvarili svoj životni cilj.

Nakon prijavka i pregleda postroja polaznika, himne i minute šutnje za sve poginule pripadnike MUP-a, polaznicima i brojnim okupljenim obiteljima, uz tople riječi pozdrava obratio se voditelj Policijske škole „Josip Jović“ Marjan Žuljević. Istaknuo je kako je ova generacija tijekom svog obrazovanja pokazala iznimnu zainteresiranost i upornost u svladavanju svih zadaća koje su pred njih bile postavljene te su polučili iznimne rezultate o čemu svjedoči i prosječna ocjena cijele klase koja iznosi 3,9. Poželjevši svojim učenicima puno uspjeha u radu, voditelj škole poručio je: „Nikada ne zaboravite da su vaši pravi poslodavci građani RH i da u svakom vašem postupanju prema njima koristite pet čarobnih riječi: dobar dan, hvala lijepa i doviđenja.“

Postroju se obratio i načelnik Policijske akademije te izaslanik glavnog ravnatelja policije Želimir Radmilović koji je istaknuo kako su polaznici svladali jedan izrazito složen i zahtjevan program. „Izborom policijskog obrazovanja i poziva, te časne i zahtjevne profesije, potvrdili ste, na ponos svojih roditelja i svih nas, odanost svojoj zajednici i domovini. Živeći i radeći u Policijskoj akademiji, obrazujući se u školi koja s ponosom nosi ime prvog poginulog hrvatskog policajca Josipa Jovića, postali ste dio velike policijske obitelji“, rekao je Radmilović skrenuvši još jednom pozornost na teške uvjete, opasnosti i odgovornosti koje policijski posao donosi. Izrazio je uvjerenje kako su tijekom policijskog obrazovanja usvojili znanja i vještine potrebne za obavljanje časnog policijskog poziva, zahvalivši pritom nastavnicima i voditeljima obrazovnih skupina na uloženom trudu i dobro obavljenom poslu.

S posebnim ponosom novoj se generaciji policijskih službenika obratio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Poručio je kako je primarna zadaća svakog policijskog službenika provedba zakona, no kako moraju biti svjesni da poziv policajca znači puno više od toga. "To znači isto tako biti zaštitnik, prijatelj i osoba od povjerenja. Građanima uvijek budite pristupačni, uslužni i korisni. Koliko ćete etike, profesionalnosti i pravičnosti u poslu koristiti, toliko će i naši sugrađani uistinu vjerovati da dijelimo njihove interese. Integritet policije ne grade samo ministri, ravnatelji i rukovoditelji, on se u cijelosti gradi na postupanju svakog pojedinog od vas. Vrlo je važno da vlastitim odlukama, postupcima i primjerom svojim sugrađanima dokažete da riječi „sigurnost i povjerenje“ nisu samo prazna slova na papiru, već da iza njih uistinu stoje moralno odgovorni pojedinci svjesni svoje društvene uloge. Još jedne odgovornosti koju ste preuzeli morate biti svjesni, svojom današnjom prisegom postajete suodgovorni za sigurnost na međunarodnoj razini jer ne postajete samo hrvatski nego i europski policajci.“ Čestitavši polaznicima na uspješno završenom školovanju te odabiru časnog i humanog životnog poziva ministar je na kraju poručio: „Čeka vas zahtjevan i težak posao. Budite na ponos građanima, policiji i domovini. Ministarstvo unutarnjih poslova vam tu odgovornost predaje s punim povjerenjem. Neka vam ovaj dan bude istinski svečan i slavljenički.“

Polaznici su se zahvalili voditeljima obrazovnih skupina i profesorima na nesebičnoj pomoći u stjecanju znanja i iskustva istaknuvši kako je ovo za sve njih značajan dan kojeg će dugo pamtiti i s ugodom ga se sjećati. „Svjesni smo da nas očekuje težak i odgovoran posao, no imamo dovoljno snage, volje i samopouzdanja suočiti se s problemima i odgovorno obavljati postavljene zadaće. Uvjereni smo da svojim poštenjem, stručnošću u radu i ljubavlju prema domovini nećemo iznevjeriti vaše povjerenje“, poručili su.

Kao i kod prijašnjih naraštaja, ministar je i ove godine nagradio najbolje polaznike, ovaj puta njih devetero, koji su se svojim uzornim vladanjem, uspjehom i najvećim mogućim prosjekom ocjena posebno istaknuli u ovoj generaciji. Tradicionalnim bacanjem kapa u zrak označen je kraj svečanosti i školovanja ovih mladih ljudi.



Stranica