Svečano prisegnula 294 buduća policijska službenika

Slika topvijesti/2016/srpanj/pa prisega/02.JPG

Od ukupno 325 upisanih polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka 2015./2016., 294 ih je 15. srpnja svečano prisegnulo. Postrojeni na središnjem prostoru Policijske akademije, 49 budućih policijskih službenica i 245 policijskih službenika s ponosom se obvezalo da će štititi Ustavom utvrđeni pravni poredak, braniti teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, čuvati sigurnost, imovinu, prava i dostojanstvo hrvatskih građana te da će savjesno, odgovorno i profesionalno izvršavati službene zapovijedi. 

Foto: MUP, Šime Strikoman

Od ukupno 325 upisanih polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka 2015./2016., 294 ih je 15. srpnja svečano prisegnulo. Postrojeni na središnjem prostoru Policijske akademije, 49 budućih policijskih službenica i 245 policijskih službenika s ponosom se obvezalo da će štititi Ustavom utvrđeni pravni poredak, braniti teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, čuvati sigurnost, imovinu, prava i dostojanstvo hrvatskih građana te da će savjesno, odgovorno i profesionalno izvršavati službene zapovijedi.

Polaznici su tijekom četrdesetdvotjednog programa stjecali praktične i teorijske kompetencije za samostalno obavljanje poslova temeljnog policijskog službenika, a svoju već ionako plemenitu društvenu ulogu koju su odabrali, dodatno su obogatili sudjelovanjem u raznim humanitarnim akcijama, kulturnim i sportskim manifestacijama.

Svečanost je započela prijavkom voditelja Policijske škole Marjana Žuljevića glavnom ravnatelju policije Zvonimiru Vnučecu, njihovim pregledom postroja, himnom te minutom šutnje za sve poginule pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Voditelj Policijske škole Marjan Žuljević osvrnuo se na proteklo školovanje budućih policajaca i poručio im:

„Zahvaljujem kolegama nastavnicima, voditeljima obrazovnih skupina i svim zaposlenicima Policijske akademije koji su svojim trudom i profesionalnošću doprinijeli da policijska obitelj bude brojnija za tristotinjak novih i kvalitetno obrazovanih mladih ljudi. Polaznici i polaznice morate znati da vaše obrazovanje s današnjim danom nije gotovo. Sva stečena znanja i vještine morat ćete razvijati kroz policijsku praksu i raznovrsnim oblicima osposobljavanja i specijalizacije kako bi usvojili i stekli sve potrebne kompetencije. Dragi roditelji možete biti izuzetno ponosni na ove mlade ljude koji su završili ovo zahtjevno obrazovanje, kao što smo i mi ponosni na njih. A vama polaznice i polaznici kao budućim kolegama čestitam na svim ostvarenim rezultatima i želim vam puno uspjeha, kako u profesionalnom radu tako i u privatnom životu. Moja zapovijed, više zamolba, je da nikada ne zaboravite da su vaši jedini poslodavci građani Republike Hrvatske i da u svakom postupanju prema njima koristite riječi, dobar dan, molim vas, hvala lijepa i doviđenja, i na kraju ma gdje god bili u službi neka vas i vašu obitelj čuva dragi Bog.“- s ponosom je svoje obraćanje završio Marjan Žuljević.    

Budućim policajkama i policajcima obratio se i zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević koji je pozdravio sve prisutne u svoje, i u ime ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i poručio im:

„S posebnim ponosom promatram ove mlade ljude odjevene u policijske odore, na mjestu punom simbolike za hrvatsku policiju. Vjerujem da među vama ima i onih čiji su očevi stajali na istom mjestu u kolovozu 1990. godine kada je postrojena prva generacija hrvatskih policajaca. U početku, prve generacije hrvatskih policajaca dale su nemjerljiv doprinos obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Nažalost, policijska obitelj u ratu je izgubila 759 svojih članova. Kao što su prve generacije hrvatskih policajaca imale svoje ideale koje su ostvarili u najtežim mogućim okolnostima tako se i pred vašu generaciju i policiju u cjelini u novim okolnostima postavljaju novi izazovi.

To su stvaranje mirnog i sigurnog životnog okruženja, jačanje povjerenja građana u policiju i pravnu državu, zadovoljstvo građana radom i uslugom policije. Odabrali ste težak poziv, ako se uopće poziv za policajca može odabrati, on je odabrao vas, buduće kolegice i kolege jer je naišao na domoljublje i čovjekoljublje koje su vam usadili vaši roditelji jer to nije nešto što se uči iz knjiga. Stoga, već od sutra očekujem da opravdate povjerenje koje su vam građani dali – među ostalim je istaknuo zamjenik ministra Blažević i poručio budućim policajcima da od njih očekuje dosljednu provedbu zakona, poštivanje ljudskih prava i slobodu svih, bez obzira na nacionalne razlike, vjeru, spol, obrazovanje, rasu ili bilo koje osobno svojstvo.

Najuspješnijim polaznicima zamjenik ministra Davor Blažević i glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec dodijelili su priznanja, a u ime svih budućih policijskih službenica i službenika s nekoliko riječi zahvale obratio se polaznik programa Bruno Tomić.

 „Ovo je značajan dan za sve nas polaznike Policijske škole kojeg ćemo dugo pamtiti i s ugodom ga se sjećati. Svjesni smo da nas očekuje težak i odgovoran posao, no imamo dovoljno snage, volje i samopouzdanja suočiti se s problemima i odgovorno obavljati postavljene zadaće - naglasio je Bruno Tomić.

Ovoj svečanosti nazočio je i vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a milenijsku fotografiju s budućim policajcima u formi stiliziranog grba Policijske akademije s krana je ovjekovječio Šime Strikoman.



Stranica