Svečano predstavljen nastavak projekta Partnership for education

Slika topvijesti/2014/veljaca/partnership/otvorenje_1.jpg

Projekt Partnership for education nastavlja se i ove godine. Važnost partnerstva u ovom projektu s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država i ICITAP-om (International CriminalInvestigative Training Assistance Program), prepoznalo je i Savezno Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Austrije koje se ove godine po prvi put uključilo u projekt. Nastavak projekta je 18. veljače u Policijskoj školi „Josip Jović“ na Policijskoj akademiji predstavio načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović. Prisutnima su se, među kojima su bili i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Darko Klier, časnik za Regionalnu sigurnost Orlando Velasquez, predstavnici ICITAP-a i drugi visoki uzvanici, sudionici obuke i uvaženi gosti, obratili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić, zamjenica veleposlanika šefa misije Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u RH Margaret Nardi i izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Austrije u RH Andrea Ikić Böhm. 

Foto: MUP

Projekt Partnership for education nastavlja se i ove godine. Važnost partnerstva u ovom projektu s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država i ICITAP-om (International Criminal Investigative Training Assistance Program), prepoznalo je i Savezno Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Austrije koje se ove godine po prvi put uključilo u projekt. Nastavak projekta je 18. veljače u Policijskoj školi „Josip Jović“ na Policijskoj akademiji predstavio načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović. Prisutnima su se, među kojima su bili i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Darko Klier, časnik za Regionalnu sigurnost Orlando Velasquez, predstavnici ICITAP-a i drugi visoki uzvanici, sudionici obuke i uvaženi gosti, obratili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić, zamjenica veleposlanika šefa misije Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u RH Margaret Nardi i izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Austrije u RH Andrea Ikić Böhm.

-Ovo je prvi put da je Ministarstvo unutarnjih poslova RH kao partner, organiziralo ciljanu obuku za policijske rukovoditelje i službenike iz šest zemalja regije, Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, na što sam izrazito ponosan. To je samo još jedan od dokaza koliko Hrvatska uvažava regionalne partnere i dokaz naše predanosti u suzbijanju sve veće globalne prijetnje transnacionalnog kriminaliteta. Hrvatska policija tijekom pristupnih pregovora s EU učinila je puno u jačanju mehanizama borbe protiv organiziranog kriminala, krijumčarenja, nezakonitih migracija ljudi i drugim područjima i sada je u boljoj poziciji da se nosi s tim izazovima, a znanja koja imamo moramo dijeliti i zajednički koristiti - u uvodnom govoru je među ostalim istaknuo potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić, zahvalivši partnerima i sudionicima na podršci te je zaželio uspjeh u prijenosu i usvajanju novih znanja.

Tijekom prošle godine u suradnji SAD-a i ICITAP-a, uz podršku britanskog veleposlanstva, uspješno je provedeno pet modula multinacionalne i regionalne obuke u sklopu ovog projekta. Postignuti su izvrsni rezultati i program je polučio veliki uspjeh. Pridonio je prvenstveno učinkovitosti regionalne suradnje na operativnoj razini, zato je nastavljen i u ovoj godini.

-Hrvatska je ponovno domaćin ovog uspješnog programa s policijskim službenicima iz Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, a u drugoj godini, očekujemo nastavak ozračja razmjene najboljih praksi hrvatskog iskustva u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, jačanje policijske suradnje i operativne povezanosti kroz prilagođene obuke te dijeljenje iskustava sudionika u raznim područjima stručnosti - rekla je zamjenica veleposlanika šefa misije Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u RH Margaret Nardi. 

Ovaj program također pomaže u razvoju strateških partnerstava između Europske unije, kroz podršku Austrije, Hrvatske i Jugoistočne Europe.

-Projekt koji danas otvaramo, u kojem Austrija sudjeluje kao nasljednik Velike Britanije i partner Sjedinjenih Američkih Država nudi veliku šansu za intenziviranje suradnje. Veseli nas da danas tu trilateralnu suradnju možemo započeti – istaknula je izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Austrije u RH Andrea Ikić Böhm pohvalivši pritom projekt sudjelovanja austrijskih policajaca u obavljanju dužnosti u Istri tijekom ljetnih mjeseci i hrvatskih policajaca koji su sudjelovali u obavljanju dužnosti na skijaškim utrkama u Kitzbűhelu i Schladmingu.

Nakon svečanog predstavljanja projekta, na Policijskoj akademiji je započelo održavanje prvog modula, od ukupno pet planiranih u 2014. godini, a koji će trajati od 18. do 21. veljače. Tema prvog modula je „Rukovođenje i strateško planiranje na najvišoj rukovodnoj razini“ za petnaest visokih policijskih rukovoditelja iz zemalja regije, a ostali moduli bavit će se trgovanjem i krijumčarenjem ljudima, računalnim kriminalitetom i digitalnim dokazima, organiziranim kriminalitetom i drogama, a kao predavači će, uz američke i austrijske, sudjelovati i hrvatski stručnjaci. Također, u lipnju ove godine planirana je konferencija za ravnatelje policija, šefove kriminalističke policije i organiziranog kriminaliteta na temu organiziranog kriminaliteta.



Stranica