Svečana prisega policijskog naraštaja 2018./2019. Sjeverne Makedonije

Zahvaljujući Frontexovim sredstvima, obuka za graničnu policiju proširila bi se i na zemlje nečlanice EU-a u susjedstvu, što uključuje i Centar za obuku Sjeverne Makedonije. 

Centar za obuku Ministarstva unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije organizirao je u subotu, 31. kolovoza 2019. svečanu prisegu policijskog naraštaja 2018./2019., kojoj su po prvi put prisustvovali predstavnici svih policijskih akademija iz regije. MUP RH predstavljala je pomoćnica načelnika Policijske akademije za međuinstitucionalnu i međunarodnu suradnju Mirjana Abramović.
Ministar unutarnjih poslova  Oliver Spasovski Nazočne su pozdravili premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev te ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski, koji je za novih 528 policajaca imao sljedeću poruku: „Očekujem da će se znanje i vještine koje ste stekli prošle godine intenzivnim usavršavanjem brzo primijeniti na organizacijske jedinice u koje ćete biti raspoređeni jer policija treba što više mladih i novih ljudi, ambicioznih i spremnih za profesionalni razvoj i napredak.“
Bila je to prigoda i za kratak bilateralni sastanak pomoćnice Abramović i pomoćnika ministra Goce Bačanova vezan za suradnju Policijske akademije i Centra za obuku u Skoplju. Policijska akademija aplicirala je za Frontexova sredstva kako bi u suradnji s njemačkim partnerom proširila obuku za graničnu policiju na zemlje nečlanice EU-a u susjedstvu, što svakako uključuje i Centar za obuku Sjeverne Makedonije, kojem je jedan od ciljeva upravo povezivanje sa zemljama u regiji i uključivanje što više svojih trenera i polaznika u programe razmjene s međunarodnim partnerima.

Centar za sigurnosno obrazovanje

Današnji Centar za obuku MUP-a Sjeverne Makedonije osnovan je 1995. kao Centar za sigurnosno obrazovanje, koji je pružao srednjoškolsko strukovno obrazovanje za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova u trajanju od četiri godine. Od 2003. godine u Centru je moguće i visokoškolsko obrazovanje u području sigurnosnih znanosti, a osim toga organizira i obuke za stručno usavršavanje i specijalizaciju postojećih zaposlenika Ministarstva. Temeljna policijska obuka danas traje 12 mjeseci, uključujući i tri mjeseca praktične terenske obuke.

 
 

Stranica