Svečana akademija u povodu Dana policije - Čovjek je najveća vrijednost policijskog sustava

Slika topvijesti/rujan08/HNK_TX1_HNK_0177.jpg
„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo biti večeras s vama kako bismo se zajedno prisjetili uloge koju je hrvatska policija imala pri stvaranju neovisne hrvatske države, ali i kako bismo potvrdili našu spremnost da ispunimo sve obaveze koje stoje pred ovim Ministarstvom u budućim procesima pristupanja euro-atlantskim integracijama. U stvaranje hrvatske države svoje živote je položilo 730 policijskih službenika, ranjeno je 3 586 policijskih službenika a još 38 se vode kao nestali. Njihova žrtva ne smije biti zaboravljena i na nama je da očuvamo tu uspomenu živeći njihov san. Ali, moram reći da to pred nas stavlja i veliku obvezu neprestanog jačanja naših kapaciteta kako bismo bili spremni odgovoriti na sve izazove koji danas u svijetu potpune globalizacije stoje pred ovim Ministarstvom“, kazao je obraćajući se mnoštvu okupljenih djelatnica i djelatnika MUP-a te gostiju, uzvanika ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević na svečanoj akademiji u povodu Dana policije održanoj u ponedjeljak navečer, 29. rujna, na Dan sv. Mihaela, zaštitnika policije u zagrebačkom HNK-u.

Ministar Rončević pozdravio je u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera, kao i u svoje osobno ime sve nazočne a posebice predsjednika Hrvatskog državnog sabora Luku Bebića, izaslanike Predsjednika Republike Hrvatske, članove Hrvatskog sabora i Hrvatske Vlade, predstavnike sudbene vlasti, pravosuđa i državnog odvjetništva, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana, predstavnike diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj, biskupa mons. Jurja Jezerinca, predstavnike lokalne vlasti, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića te predstavnike kulturnog i javnog života u Hrvatskoj. U svom govoru Rončević je još istaknuo: „ Ministarstvo unutarnjih poslova, a poglavito policija, još uvijek osjeća posljedice neselektivnog ustroja i otpuštanja iz mandatnog razdoblja 2000.-2003., što je dovelo do velikog deficita ljudskih potencijala. Isti je problem nastao i ukidanjem Srednje policijske škole. Stoga je Ministarstvo uložilo velike napore u ponovno jačanje naših kapaciteta i tijekom posljednje tri godine raspisali smo natječaje za prijem u službu 2 930 policijskih službenika od kojih 1 530 već rade poslove policijskih službenika, a 1400 ubrzo kreće u program školovanja. U posljednjih nekoliko godina podigli smo razinu opremljenosti hrvatske policije, nabavljena je visoko-sofisticirana oprema za borbu protiv svih oblika kriminala, krenuli smo u obnovu policijske flote i vjerujem da ćemo ubrzo u potpunosti dostići europske standarde na ovom području“.

U srdačnom slavljeničkom ozračju dvorane HNK-a sve okupljene je pozdravio i glavni ravnatelj policije Marijan Benko naglašavajući u svom govoru kako žrtvu za Domovinu policija nije dala samo u ratnim godinama, već je daje i svih ovih godina koje su iza nas. Istaknuo je kako je u posljednjih trinaest godina u Hrvatskoj obavljajući svoju dužnost 12 policajaca ubijeno, njih 81 bilo je izloženo pokušaju ubojstva, 110 ih je ozlijeđeno, a čak njih 2 762 lako. „ To potvrđuje koliko je naš posao težak i odgovoran i koliko su policajke i policajci izloženi svakodnevnom riziku obavljajući svoje zadaće, pomažući građanima Republike Hrvatske te suprotstavljajući se kriminalu, zločinu i nepravdi“, kazao je Benko, navlastito naglašavajući ovogodišnju pogibiju pri obavljanju radnih zadaća kolege policajca Maria Kusanića i dodao kako biti policajac nije samo posao, nego i poziv koji se mora dosljedno slijediti u pomaganju i spašavanju drugih.

Osvrćući se na policijsku svakodnevnicu, Benko je rekao kako policija suočena s brojnim nedaćama i teškim zadaćama modernog vremena te da nosi ogroman teret odgovornosti za ukupno stanje u društvu. „ Svima je jasno da za sigurnost u društvu nije odgovorna samo policija i da smo svi mi ti koji najčešće započinjemo proces dugotrajne borbe protiv kriminaliteta, ali taj proces ne možemo sami dovršiti. Pretpostavke da hrvatska policija svoj posao obavi u interesu i na zadovoljstvo svih građana Republike Hrvatske postoje jer imamo dobar zakonodavni okvir za naš rad, a na poboljšanju tog zakonodavnog okvira intenzivno se radi i kroz izradu novog zakona o kaznenom postupku te novog Zakona o policijskim ovlastima „ istaknuo je Benko, poručujući na kraju i čestitajući kolegicama i kolegama Dan policije: „ Čovjek je najveća vrijednost policijskog sustava jer u konačnici rezultat je moguć jedino uz velik, marljiv i samoprijegoran rad svakog pripadnika hrvatske policije“.

Prigodni svečarski program započeo je izvođenjem hrvatske himne te odavanjem počasti poginulim pripadnicima MUP-a u Domovinskome ratu, a nastavljen je zabavno-umjetničkim repertoarom hrvatskih domoljubnih pjesama u izvedi Ivanke Boljkovac, Đanija Stipaničeva, Đuke Čaića te Klape HRM Sv. Juraj uz pratnju Revijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Stjepana Mihaljinca.
Prije početka svečane akademije u povodu Dana policije, u crkvi Sv. Vinka u Frankopanskoj ulici, u nazočnosti ministra Rončevića, glavnog ravnatelja policije Benka, njihovih brojnih suradnika, načelnika Policijskih uprava iz cijele Hrvatske koncelebrirano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, ističući u nadahnutoj propovijedi odgovornu ulogu policije kao branitelja i čuvara koji su stalno pod budnim okom javnosti.Stranica