Suradnja Zapovjedništva interventne policije, Policijske akademije i Uprave za granicu

Problematika zaštite temeljnih prava u fazi zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice u fokusu je jednodnevnih radionica za pripadnike interventne policije

U konferencijskoj dvorani PU istarske održana je prva u nizu jednodnevnih radionica za pripadnike interventne policije fokusiranih na mehanizme zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice. Na radionici je sudjelovalo 25 polaznika interventne policije PU istarske, koji zbog migracijskog pritiska na vanjsku granicu EU-a pomažu u zaštiti državne granice s BiH. Cilj je u konačnici za 1500 policijskih službenika interventne policije osigurati osvježavanje znanja o zaštiti temeljnih prava kroz studije slučaja zasnovane na realnim situacijama s terena.

Program obuke nastao je u suradnji Zapovjedništva interventne policije, Policijske akademije i Uprave za granicu, u sklopu zajedničke strategije kojoj je cilj implementiranje najboljih praksi vezanih za zaštitu temeljnih prava u svakodnevni rad interventne policije na zelenoj granici kako bi se u najvećoj mjeri osiguralo poštivanje temeljnih prava u fazi zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice. Središnji su dio radionica slučajevi iz dosadašnjih policijskih postupanja, koje polaznici analiziraju raspravljajući o potencijalnim kršenjima temeljnih prava i najboljim pristupima u policijskom postupanju.

Ovaj je program nastao na temelju sličnog programa za graničnu policiju koji Uprava za granicu i Policijska akademija provode u policijskim upravama uz vanjsku granicu EU-a. Riječ je o kratkim i fokusiranim radionicama prilagođenima sastavu polaznika, odnosno operativnim potrebama. Taj pristup omogućuje da se svaki novi izazov s terena pravodobno analizira u učionici, među polaznicima koji o njima kritički promišljaju.

No važan dio ovih radionica zauzimaju i ključni pojmovi i procedure zaštite državne granice u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija. Cilj je osigurati ujednačeno postupanje u zaštiti državne granice te implementiranje najboljih praksi u aktivnostima zaštite državne granice na kopnu u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija prema međunarodnim, EU i nacionalnim propisima te standardnim postupcima, osobito postupcima zakonitog odvraćanja na graničnoj crti sukladno članku 13. Zakonika o schengenskim granicama.

Na otvorenju prve u nizu radionica polaznike su pozdravili pomoćnik načelnika Uprave za granicu Dragan Babović i voditelj Službe za nezakonite migracije Zvonimir Vrbljanin te pomoćnica načelnice Pliicijske akademije Mirjana Abramović, a putem videopoziva im se obratio i zapovjednik interventne policije Damir Barić.

Zapovjedništvo interventne policije stoji iza svojih službenika na terenu i potpora im je u svakoj zadaći, a ova radionica nastala u suradnji s Policijskom akademijom i Upravom za granicu jedan je od vidova te potpore, koja ovaj put uključuje i podršku iz Uprave za granicu i Policijske akademije, naglasio je zapovjednik Barić. Cilj je ovog zajedničkog projekta jačanje kapaciteta hrvatske policije na vanjskoj granici EU-a zbog povećanog migracijskog pritiska i dio je napora koji Uprava za granicu ulaže u organiziranje dodatnih obuka za sve policijske službenike koji obavljaju poslove iz domene zaštite državne granice u kontekstu sprečavanja nezakonitih migracija, dodao je voditelj Vrbljanin.

Ovu radionicu, kao i većinu novih programa Policijske akademije, prati kolegij na sustavu e-obrazovanja, gdje polaznici mogu naći materijale vezane za temu i gdje će se kroz test na kraju vrednovati usvojenost ishoda učenja. „Policijska akademija ulaže velike napore u modernizaciju svojih programa, koji se sve više oslanjaju na aktivne nastavne metode – simulacijske vježbe, igre uloga ili studije slučaja. Smatramo da takav pristup, koji podrazumijeva veći angažman polaznika u procesu učenja, kvalitetnije osigurava stjecanje kompetencija, i stručnih ali i onih općih, vezanih za sposobnost rješavanja problema ili funkcioniranja u timu“ napomenula je pomoćnica Abramović. „Također nastojimo uz većinu programa ponuditi polaznicima i podršku kroz sustav e-obrazovanja – pisane i video materijale, obveznu i dodatnu literaturu, kvizove za samoprocjenu znanja i slično“, dodala je.

Na ovoj prvoj radionici predavači su pomoćnik načelnika Babović i voditelj Vrbljanin iz Uprave za granicu te pomoćnica Abramović i Martina Grdinić s Policijske akademije, koje su ujedno certificirane Frontexove trenerice za zaštitu državne granice i zaštitu temeljnih prava u kontekstu nadzora državne granice.

Pisane vijesti