Suradnja vojske i policije u području topografije

Druga Međuresorna obuka policijskih službenika iz područja topografije održana je u Slunju od 5. do 9. prosinca 

Koordinacijom između Hrvatske kopnene vojske, Uprave za granicu, Zapovjedništva za intervencije i Policijske akademije na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj od 5. do 9. prosinca 2022. godine održana je druga međuresorna obuka na temu kretanja po nepoznatom terenu, nadziranja i motrenja određenog prostora te upravljanja i koordinacije na terenu na kojoj je sudjelovalo 18 policijskih službenika granične policije, dva policijska službenika Zapovjedništva za intervencije i dva instruktora s Policijske akademije.
 
Republika Hrvatska duži niz godina suočena je s migracijskim pritiskom. U takvim okolnostima granična policija ima potrebu za stjecanjem nekih novih znanja i vještina koja će joj olakšati postupanje u nadzoru državne granice. Jedno od tematskih područja koje je postalo posebno interesantno je snalaženje i traganje na nepoznatom terenu. 
 
Prva dva dana obuke polaznici su upoznati s osnovnim pojmovima topografije i orijentacije na terenu nakon čega je provedena i prva terenska vježba s instruktorima Hrvatske vojske. Treći dan policijski službenici su dobili terensku zadaću koju su morali samostalno obaviti, a koji su svi uspješno završili.
 
O uspjehu same obuke govore i dojmovi polaznika koji su sudjelovali na navedenoj obuci. Bilo je sjajno obnoviti i dopuniti znanja iz topografije i orijentacije u prostoru, budući da sam prva znanja o tome  stekao prije više od 25. godina u Srednjoj policijskoj školi. Posebno je bilo interesantno steći dio vještina "čitanja" i prepoznavanja tragova kretanja ljudi na različitim vrstama terena i to kroz terensku nastavu koja je bila okosnica ove obuke. Novostečena znanja namjeravam podijeliti s kolegama i koristiti na predstojećim nacionalnim i međunarodnim obukama u kojima sudjelujem, izjavio je policijski službenik Aleksandar Čubrilo, sudionik obuke iz Policijske akademije. 
Tijekom obuke policijski službenici i vojni instruktori su zaključili da postoji cijeli niz drugih područja gdje bi mogli surađivati. Policijska akademija planira nastaviti s ovakvim obukama u suradnji s Hrvatskom vojskom tijekom 2023. godine, a razmotrit će se provedba i drugih programa obuke koji bi mogli biti korisni graničnoj policiji u provođenju njihovih svakodnevnih zadaća.
 
Zatvarajući obuku na Slunju, pomoćnik voditelja Službe za cjeloživotno obrazovanje i smještajno obučne centre Valbandon i Dramalj Ivko Gavranić zahvalio je predavačima iz Hrvatske vojske koji su pokazali zavidnu razinu znanja, vještina i pripremljenosti, kao i razumijevanje za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova kada je riječ o izazovima s kojima se naše kolege susreću obavljajući zadaće sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice na teško prohodnim i nepristupačnim terenima. Na kraju je podijelio certifikate i čestitao svim polaznici na uspješno završenoj obuci.

Stranica