Suradnja Seesac-a i Frontex-a u obuci službenika granične policije i carine država zapadnog balkana

Zajednička potpora Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik” I Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u međunarodnoj obuci

SEESAC (Centar za kontrolu malog i lakog oružja za jugoistočnu i istočnu Europu) u bliskoj suradnji s FRONTEX-om organizira obuku o otkrivanju vatrenog oružja za službenike granične policije i carine iz Bosne i Hercegovine kako bi polaznici unaprijedili razumijevanje metoda koje se koriste u trgovini I krijumčarenju oružja. Obuka se održava u Smještajnom centru granične policije u Kuparima od 12. do 16. lipnja 2023. godine.

Obuka o otkrivanju vatrenog oružja temelji se na FRONTEX-ovom Priručniku za zemlje zapadnog Balkana o vatrenom oružju za granične službe. Priručnik je razvijan I uz  potporu nadležnih tijela država nečlanica Europske unije sa Zapadnog Balkana.

Šesnaest službenika svakodnevno je sudjelovalo na teorijskim i praktičnim predavanjima koja su uključivala različite teme, kao što su prepoznavanje različitih vrsta oružja, eksplozivnih naprava i municije, najnoviji trendovi u krijumčarenju oružja, indikatori rizika te svi ostali elementi koji su bitni kako bi se na graničnim prijelazima ili u dubini teritorija mogla otkriti ovakva kaznena djela.

Svako teorijsko predavanje pratilo je i praktično izvođenje vježbi kroz prepoznavanje i pronalazak različitih komponenti oružja skrivenih u prijevoznim sredstvima, a za što su korištena osobna, putnička i teretna vozila. Dio praktične obuke izveden je i na GP „Karasovići“ uz potporu policijskih službenika PGP Gruda i službenika carine.

Povećanjem svijesti i znanja nadležnih tijela, obuka je imala za cilj jačanje kapaciteta sudionika za otkrivanje oružja. Edukacija je uključivala korištenje tehničke opreme i procjenu pokazatelja rizika povezanih s potencijalnim trgovcima vatrenim oružjem. Dodatno, sudionici su stekli bolje razumijevanje   koraka koje treba poduzeti nakon otkrivanja vatrenog oružja, uključujući prepoznavanje vatrenog oružja, njegovih bitnih dijelova, ostalih komponenti i eksploziva.

Ova obuka prva je u nizu obuka koje će tijekom ove godine provoditi SEESAC i FRONTEX za službenike granične policije i carine iz država nečlanica u našem okruženju. Policijska akademija je ovom prilikom još jednom potvrdila svoju spremnost da pruži potporu provođenju obuka, kako za policijske službenike, tako i za ostale službe uključene u suzbijanje prekograničnog kriminaliteta, u ovom slučaju carinu.

Drugi tjedan Kupari su domaćini policijskim i carinskim službenicima iz Republike Srbije, a u organizaciji SEESAC-a i FRONTEX-a ove je godine planirana provedba pet ovakvih obuka uz potporu Policijske akademije I Uprave za granicu.
 

Pisane vijesti