Suradnja s policijom Republike Slovenije u obuci službenih pasa

Provedeno školovanje pasa za specijalističku namjenu – kriminalističko istraživanje i istraživanje požara

U cilju unaprjeđenja postojećih modela i programa rada u obuci vodiča i službenih pasa Ministarstva unutarnjih poslova, između ostalog, Služba za obuku vodiča i dresuru službenih pasa planirala je uvođenje novih linija rada: službenih pasa za istraživanje izvora požara i službenih pasa za kriminalistička istraživanja (detekciju bioloških tragova).
Kao rezultat dugogodišnje suradnje dviju specijaliziranih službi koje se bave obukom i školovanjem vodiča i službenih pasa, Odjela za školovanje službenih pasa iz Ljubljane u Republici Sloveniji i Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske uspješno je završena obuka i školovanje instruktora Službe i službenih pasa navedenih namjena.
Naime, tijekom dogovora na prethodnim radnim sastancima dogovorena je suradnja u dijelu obuke koja je započela selekcijom i odabirom pasa u Službi, nastavila se daljnjim testiranjem pasa od strane slovenskih instruktora u Ljubljani te pripremnom fazom obuke navedenih pasa od strane instruktora Službe. Nakon provedenih periodičkih provjera napretka u obuci pasa, u Republici Sloveniji započeo je specijalistički dio obuke koji je trajao od 05. rujna 2022. do 9. prosinca 2022.g..
Tijekom navedenog perioda provedeno je školovanje instruktora Službe Borisa Samboleka sa psom Bella koji je školovan za detekciju izvorišta požara i instruktora Tomislava Tušeka sa službenim psom Nala koji je školovan za kriminalističko istraživanje – detekciju bioloških tragova (tragova krvi i sjemene tekućine).
Navedeni policijski službenici sa službenim psima odradili su kontrolni ispit na polovici školovanja te su isti uspješno položili dok su dana 6.,7. i 8. prosinca 2022.g. pristupili završnom ispitu koji su također uspješno položili.
Završni ispit održan je u izrazito lošim vremenskim uvjetima, po velikoj hladnoći i kiši, a sastojao se od pregleda otvorenih i zatvorenih prostora, pregleda vozila te vježbi poslušnosti.
Instruktori Službe na završnom ispitu pokazali su izrazito dobre rezultate rada dok su prilikom provođenja ispita prisutni bili voditelj Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslav Puž  i pomoćnik voditelja Ivan Križić.
Na kraju završnog ispita održana je svečana dodjela uvjerenja o završenom školovanju kojom prilikom su razmijenjeni pokloni između policijskih službenika dviju Službi.
U znak zahvale, kolegijalnosti, izrazite susretljivosti i velikog prijateljstva, instruktori Službe Boris Sambolek i Tomislav Tušek poklonili su voditelju Odjela za školovanje službenih pasa, Marku Medvešeku izrezbarenu sliku sa motivima slovenskog i hrvatskog grba policije i njihovom zahvalom. Navedena slika izazvala je ogromno oduševljenje voditelja Medvešeka i slovenskih instruktora te je zauzela počasno mjesto na ulazu u zgradu Odjela. 

Stranica