Sudjelovanje učenika Policijske škole „Josip Jović“ na kvizu znanja

Slika /02_vijesti/2024/ožujak/Sabor copy.jpg

Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS)  - Kviz znanja „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“

Šest učenica i učenika uključenih u program Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS)  22.ožujka 2024. godine predstavljalo je Policijsku školu „Josip Jović“  u četvrtom po redu online kvizu znanja „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ na kojem su sudjelovale 54 ekipe gimnazija i strukovnih škola s područja Republike Hrvatske. Škola je po prvi puta sudjelovala u ovom natjecanju koje organizira Hrvatski sabor uz podršku CARNet-a.

Kviz se sastojao od 30 pitanja kojima se provjerilo koliko učenici srednjih škola poznaju Hrvatski sabor i njegovu ulogu i mjesto u suvremenoj hrvatskoj povijesti od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine do danas, što znaju o ustavnim ovlastima Sabora i njegovu odnosu kao nositelja zakonodavne vlasti s nositeljima drugih grana vlasti u Republici Hrvatskoj, njegovu ustroju, djelokrugu poslova i načinu rada, procedurama u donošenju zakona i drugih akata koje donosi Sabor, kao i o pravima i odgovornostima saborskih zastupnika. 

Školu su predstavljali junior ambasadori EPAS-a Nika Inkret iz  4.b, Emili Horvat iz 3.e, Marko Lednicki iz 3.c, Lucija Crnković iz 3.e, Matija Tomašek iz 3.d i Ivan Ćerlek iz 3.d   te su zauzeli izvrsno 20.mjesto s ukupno 71,33 bodova, od mogućih 90, za što im je bilo potrebno  39 minuta i 9 sekundi.  Učenice i učenike je za natjecanje pripremala nastavnica stručnih predmeta i senior ambasadorica EPAS-a Roberta Mijalić Krešić.

Učenik Ivan Ćerlek kaže da je čitao materijale za pripremu svaki dan po malo, a da je tijekom posjeta Saboru u veljači pamtio mnoge detalje koje je vodič spominjao dok je nešto znanja imao i od ranije. Kviz je bio napet, a ekipa pod stresom kako će riješiti kviz. Ponosan je na svoj rad i trud, kao i na kolegice i kolege iz tima te vjeruje u još bolji rezultat slijedeće školske godine u timu u koji će se ponovno prijaviti.

Učenik Marko Lednicki kaže kako je u kvizu  bilo pitanja oko kojih se dvoumio i gubio dragocjeno vrijeme, no zahvaljuje svima u timu i nastavnici za kvalitetne pripreme za natjecanje i timski duh te vjeruje u još bolji uspjeh iduće godine. S njim se slaže i učenica Emili Horvat koja je navela i da se ozbiljno pripremala za natjecanje iako je većinu toga naučila na nastavi modula Temeljna ljudska prava, integritet i komunikacija. Veseli se ponovnom sudjelovanju kada će biti četvrti razred i s ponosom predstavljati Policijsku školu.


Stranica