Sudjelovanje hrvatskih policajaca u obuci budućih rukovoditelja Frontexovih Stalnih zaštitnih snaga

Portugalska Almada domaćin je temeljne obuke za službenike Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu

Od 01. listopada do 08. studenoga 2024. godine u portugalskoj Almadi, pomorskoj bazi Escola Naval, provodi se Modul 5 temeljne obuke - Zaštita granice za službenike Frontexovih Stalnih zaštitnih snaga kategorije 1.

Polaznici obuke će tijekom Modula 5 prolaziti teorijsku i praktičnu nastavu iz domene zaštite granice, a portugalska pomorska baza osigurava najbolje moguće uvjete za trening, odnosno realno okruženje za provođenje praktičnog dijela obuke zaštite granice po kojem je hrvatski tim već prepoznatljiv. Hrvatski tim „learning by doing“ pristupom polaznicima omogućuje stjecanje potrebnih znanja i vještina za izvršavanje zadaća u skoroj budućnosti, kada će biti raspoređeni na vanjske granice Europske unije i sudjelovati u Frontexovim operativnim aktivnostima.

Hrvatski stručnjaci u projekt obuke za Stalne zaštitne snage kategorije 1 uključeni su od samog početka, 2019-te godine i razvoja plana i programa temeljne obuke. Od 2020-te godine sudjelovali su provedbi svih dosadašnjih iteracija obuke u poljskom Koszalinu i Kenchenu, talijanskom Bariju , španjolskoj Avili i portugalskoj Almadi. Za svoje sudjelovanje dobivali su  redovno najbolje ocjene, kako od samih polaznika obuke tako i od Frontexove službe za kontrolu kvalitete. Svoja iskustva stečena sudjelovanjem u provedbi obuke, hrvatski policijski službenici redovno koriste u provedbi nacionalnih obrazovnih aktivnosti i svakodnevnom radu.

Do sada je temeljnu obuku uspješno završilo oko 1450 polaznika koji su raspoređeni na vanjskim granicama Europske unije. Kako bi se osigurao kvalitetan lanac zapovijedanja unutar Frontexa i olakšala suradnja s državama domaćinima, ukazala se potreba za organizacijom na konceptu kontingenata. U Almadi temeljnu obuku pohađa 8 zapovjednika kontingenata, 18 voditelja sektora i 96 vođa grupa. Svaka skupina u sklopu Modula 5 prolazi kroz ciljano prilagođena teorijska predavanja i praktične vježbe u kojima će steći znanja i vještine potrebne za njihova buduća radna mjesta na strateškoj i operativnoj razini.

Kako bi praktične vježbe što više odgovarale stvarnim situacijama na terenu i pratile trendove u sprečavanju nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta, Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ je u suradnji s Upravom za granicu uključila u provedbu obuke (teorijske i praktične) policijske službenike koji se u svakodnevnom radu susreću s tom problematikom. Priliku da daju doprinos obuci ovaj put su dobili Vinko Krešić i Ivan Popović iz PU dubrovačko-neretvanske, Josipa Jerković iz PU zadarske, Damir Butina i Ivan Bosanac iz PU karlovačke, Vedran Gongeta i Darko Debak iz PU vukovarsko-srijemske te Nikolina Rakić Žiška iz PU požeško-slavonske.

Policijsku akademiju predstavljaju Martina Grdinić, Krešimir Kaniža, Maja Pažanin, Ivana Herceg i Dubravko Žurga.

Pisane vijesti