Studijski posjet francuskih predstavnika Policijskoj akademiji

Na radnom sastanku uspoređena iskustva u policijskom obrazovanju i razmatrana daljnja suradnja

Dana 17.03.2022. godine Policijska akademija ugostila je izaslanstvo Veleposlanstva Francuske Republike u Zagrebu te buduće policijske savjetnike Francuske nacionalne policije, koju su činili zamjenik francuskog regionalnog atašea za unutarnju sigurnost, Ivan Nakov, te pripravnici za policijske savjetnike Alexandre Constantin i Charles Vergnes s francuske Visoke škole za policijske rukovoditelje iz Lyona ( ENSP-Ecole Nationale Supérieure de la Police).

Sastanku su ispred Policijske akademije nazočili Iva Balgač, pomoćnica načelnice za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju, Hrvoje Marić, pomoćnik voditeljice Policijske škole “Josip Jović” te Aleksandar Čubrilo, policijski službenik za međunarodnu suradnju.

Središnji dio posjeta bio je posvećen raspravi o sljedećim temama: organizacijska struktura i nadležnosti Policijske akademije, suradnja u području temeljnog obrazovanja, selekcijski postupak i odabir kandidata u području temeljnog obrazovanja.

Na sastanku su razmatrani oblici moguće suradnje, prije svega provođenje zajedničkih obuka kandidata na temeljnom policijskom obrazovanju s ciljem jačanja suradnje i ujednačavanja u skladu s pravnim procedurama Europske unije te osnaživanja ljudskih kapaciteta. Uspoređena su iskustva hrvatske i francuske strane u procesima  novačenja, selekcijskog postupka kandidata te školovanju. Francusko izaslanstvo je pokazalo osobit interes za hrvatska iskustva u novačenju i privlačenju potencijalnih kandidata za policijsko zanimanje te su s osobitim  zadovoljstvom obišli Policijsku školu „Josip Jović“, te pogledali demonstraciju policijskih vještina u rukovanju kratkim vatrenim oružjem koju su im prezentirali polaznici 3. razreda Policijske škole “Josip Jović” predvođeni voditeljem demo-teama, nastavnikom policijskog naoružanja i gađanja, Vedranom Zakšekom.

Tijekom posjeta izaslanstvo je također razgledalo izložbu Muzeja policije u pratnji voditeljice Muzeja Helene Jelinek Mareljić.

Francusko izaslanstvo pokazalo je zanimanje za projekte koji bi podrazumijevali godišnje razmjene polaznika temeljnog obrazovanja kao i studenata Visoke policijske škole. Također je dogovoren dodatni sastanak, tijekom kojeg bi se konkretizirali budući zajednički projekti i oblici suradnje.                       

Pisane vijesti