Studenti posjetili Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra

Studenti Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti stekli vrijedno iskustvo i osvijestili način na koji mogu pristupati djeci i odraslima s invaliditetom

Nastavno na dobru suradnju Policijske škole „Josip Jović“ i Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, u ovu volontersku aktivnost uključili su se i studenti Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti.

U četvrtak, 26. listopada 2023. godine, devetero studenata druge godine redovnog stručnog prijediplomskog studija Kriminalistika posjetilo je Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra.

Bolnica Bistra smještena je u dvorcu „Oršić“, spomeniku kulture izgrađenom u drugoj polovici 18. stoljeća, udaljenom 25 km od Zagreba. U bolnici se trenutno skrbe o 94 pacijenata s kroničnim bolestima dječje dobi koji zahtijevaju 24-satnu njegu, a  volonteri su im uvijek dobrodošli. Pacijentima bolnice je najvažnija prisutnost, ljubav, strpljenje i nježnost volontera.

Koordinator volontera, voditelj Jedinice za kvalitetu, Tomislav Sarić obratio se studentima riječima dobrodošlice te ih upoznao s radom, prostorom i pacijentima bolnice. Istaknuo je da nas volontiranje potiče na nadilaženje samih sebe, na djelovanje preko vlastitih mogućnosti i otvaranje novih potencijala kojih često nismo niti svjesni.

Radne terapeutkinje pripremile su iskustvenu radionicu za studente čiji je glavni cilj bio prikaz problema i izazova s kojima se djeca s teškoćama u razvoju svakodnevno nose. Aktivnim sudjelovanjem u provedbi niza aktivnosti studenti su se pobliže upoznali s raznolikim dijagnozama djece i njihovim specifičnostima te stekli vrijedno iskustvo i osvijestili način na koji mogu pristupati djeci i odraslima s invaliditetom.

Osim što pomaganje drugima čini dobro i osobi koja tu pomoć pruža jer osvještava potrebe slabijih i drukčijih, ovakve vrste aktivnosti predstavljaju jačanje društvene uloge naših budućih kriminalista. Uključenost studenata Veleučilišta u volontiranje i aktivnosti humanitarnog karaktera predstavlja nadogradnju kvalitete uključivanjem u potrebe civilnog društva.

Na rastanku je Sarić istaknuo da ćemo iz ove bolnice zasigurno više ponijeti sa sobom u svojim srcima nego što smo dali.

Pisane vijesti